Obustavljen postupak po zahtjevu Krišto

  • BiH
  • 31. Mar 2011.

Ustavni sud FBiH obustavio je juče postupak po zahtjevu predsjednika Federacije BiH Borjane Krišto za utvrđivanje ustavnosti konstitutivne sjednice Doma naroda Parlamenta FBiH, te izbora njegovih radnih tijela, te predsjednika i potpredsjednika Federacije.

Obustavljen postupak po zahtjevu Krišto

Ustavni sud odluku je donio jednoglasno, nakon što je Krišto u toku postupka povukla zahtjev, saopšteno je iz Ustavnog suda.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

- Postupak je obustavljen s obzirom na to da je Borjana Krišto povukla svoj zahtjev za donošenje odluke o ustavnosti. Zahtjev za davanje mišljenja suda o istim odlukama povukao je i ministar finansija FBiH Vjekoslav Bevanda - navodi se u saopštenju i dodaje da je povlačenjem zahtjeva uskraćena mogućnosti davanja mišljenja institucije koja je nadležna da ocijeni usaglašenost osporenih akata sa Ustavom FBiH.

Komentarišući odluku Ustavnog suda FBiH da obustavi postupak o ocjeni ustavnosti po zahtjevu Borjane Krišto, portparol HDZ-a 1990. Veso Vegar je rekao da je to logičan slijed događaja, s obzirom na to da je Krišto, kao podnosilac apelacije, povukla zahtjev.

- Ostaje ključno pitanje šta ćemo sa pomenutim odlukama visokog predstavnika. Ako je njegov Nalog privremenog karaktera do odluke Ustavnog suda, dokle ćemo čekati na tu odluku, da li ćemo čekati četiri godine do novih izbora ili ćemo na izbore, ili poštovati odluke CIK-a. To su pitanja na koja OHR mora ubrzo dati odgovor - rekao je Vegar i potvrdio da je Ustavni sud odbio da razmatra i zahtjev ministra finansija FBiH Vjekoslava Bevande.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

- Odluka za Bevandu je takva jer je on tražio mišljenje o usklađenosti zakona sa Ustavom FBiH - zaključio je Vegar.

U saopštenju Ustavnog suda BiH navodi se da je Krišto zahtjev povukla zbog neodržavanja javne rasprave u Ustavnom sudu, te su obrazložili da nije bilo spornih tačaka za održavanje otvorene rasprave.

U slučaju Bevandinog zahtjeva bilo je dogovoreno održavanje javne rasprave, s obzirom na to da sudska praksa tako nalaže, s obzirom na njegove prigovore. Dodali su da je "Ustavni sud, do sada, pa će i ubuduće, biti u službi ustavnog poretka Federacije BiH, te da neće biti podložan bilo kakvim uticajima".

 

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA