Ako uskoro ne bude uništeno zastarjelo naoružanje u "Binasu": Eksplozija municije sravnila bi Bugojno sa zemljom!

  • BiH
  • 31. Mar 2011.

Oko 80 tona ubojitog eksploziva razorilo bi grad i okolicu.

Ako uskoro ne bude uništeno zastarjelo naoružanje u "Binasu": Eksplozija municije sravnila bi Bugojno sa zemljom!

Stravična eksplozija u fabrici namjenske industrije „Binas" iz Bugojna, koja bi se mogla dogoditi ako uskoro ne bude uništena ogromna količina zastarjele municije u ovom postrojenju, sravnila bi sa zemljom cijeli grad, a imala bi i nesagledive posljedice po okolicu!

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Na ovo je u izjavi za „Dnevni avaz" jučer upozorio i direktor „Binasa" Rahman Sijamija, alarmirajući na taj način sve nadležne organe da skinu zabranu s odluke o uništavanju oružja i municije kako se ne bi dogodila katastrofa.

Velika jama

- Eksploziv se pravi od kiselina i svaki ima rok trajanja, posebno inicijalni. Te kiseline vremenom ispare i ostaje čvrsta materija. Dodirom, odnosno trenjem jedna od drugu mogu izazvati iskru, zbog koje bi sve otišlo uzrak. Znate šta bismo nakon toga zatekli u Bugojnu? Grotlo! Veliku jamu! Noćima ne mogu da spavam misleći na posljedice do kojih bi došlo. Ljudi koji koče uništavanje ove municije nisu ni svjesni u kakvoj smo opasnosti - uznemireno je rekao Sijamija.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

On upozorava da se radi o ratnoj proizvodnji municije i da se u četiri magacina u krugu fabrike „Binas" nalaze nestabilne ručne bombe, trombloni i druge vrste eksploziva.

Teške posljedice

- Eksplozija bi imala teške posljedice po cijelu državu, pa možda i regiju. No, kada bismo dobili odobrenje da uništimo ovu municiju, prvo bismo je rastavili, delaborirali, nakon čega bismo posebno uništavali detonatore, eksploziv i ostalo - pojasnio je Sijamija.

Podsjetimo, „Binasu" je zabranjeno da uništava zastarjelo oružje i municiju nakon što su uočene brojne malverzacije u kojima su učestvovali bivši rukovodioci fabrike i neki visokopoziconirani dužnosnici MOBiH.

 

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA