Dostupan je cijele godine, a trebao bi biti dio svakog zdravog menija

Kukuruz važi za lako svarljivu namirnicu, bogatu hranljivim sastojcima, a odličan je izvor i gradivnih materija. Nezamjenljiv je borac protiv bronhitisa, gihta, depresije i dijabetesa.

Dostupan je cijele godine, a trebao bi biti dio svakog zdravog menija

Bilo da ga koristimo kao žitaricu, povrće ili grickalicu, dok uživamo u njegovom ukusu, organizam punimo energijom, štitimo se od virusa, ali i doprinosimo zdravlju. Kukuruz - žitarica koja se često nazivazlatnim zrnom, važi za namirnicu koja je lako svarljiva i bogata hranljivim sastojcima, a isto tako odličan je izvor i gradivnih materija.

Sprečava anemiju, oslobađa od bolova u mišićima, nezamjenljiv je borac protiv bronhitisa, gihta, depresije i dijabetesa. Ali to nije sve, kukuruz poboljšava koncentraciju, naročito se savjetuje sportistima zbog kondicije, jača nervni sistem, čisti krvne sudove, digestivni trakt i odličan je diuretik.

Dostupan je tokom cijele godine i trebao bi se ubrojati u sastavni dio svakog zdravog menija, savjetuju nutricionisti.

Kukuruz je, dakle, jednogodišnja biljka iz porodice Poaceae, a porijeklom je iz Srednje Amerike. Igrao je važnu ulogu u istoriji, pogotovo kod naroda Srednje Amerike. U Evropu je donesen 1493. a po nekim izvorima 1535. godine.

Prijatelj organa za varenje

Zbog velikog sadržaja biljnih vlakana, odličan je diuretik i pomaže u regulisanju zatvora. Dobar je i kod oboljenja želuca, jer ublažava simptome gastritisa i čira na želucu, a znatno smanjuje i gorušicu.

Srce i mozak vole kukuruz

Zbog velikog sadržaja dijetetskih vlakana, kukuruz snižava nivo holesterola u krvi, a njegovo blagotvorno dejstvo na zdravlje kardiovaskularnog sistema leži i u značajnom sadržaju vitamina B-grupe, koji snižavaju nivo homocistina u krvi. Homocistin direktno oštećuje krvne sudove pa, snižavanjem koncentracije ovih opasnih molekula, smanjuje se rizik od srčanog i moždanog udara, ili oboljenja perifernih krvnih sudova. Kukuruz obiluje vitaminom B1, koji obezbjeđuje gotovo trećinu dnevnih potreba našeg organizma, a ima važnu ulogu i u pravilnom radu mozga.

Smanjuje rizik od raka pluća

Konzumiranjem hrane bogate beta-kriptoksantina - crveno-narandžastog karotenoida kojeg ima u velikim količinama u kukuruzu, značajno se smanjuje rizik od obolijevanja od raka pluća.

Kuvani je moćniji

Za razliku od drugog povrća koje termičkom obradom gubi jedan dio nutritijenata, kuvanjem ili pečenjem kukuruza djelimično se uništava samo vitamin C, ali se oslobađaju molekuli s antioksidativnim dejstvom, što povećava njegove zaštitničke moći.

Za doručak, ručak i zabavu

Danas je kukuruz vrlo rasprostranjena namirnica. Jedemo ga kao povrće ili samljevenog u brašno od kojeg se pravi kukuruzni hljeb, ali i pura. Kukuruzne pahuljice s dodatkom mlijeka ili jogurta sve češće uzimamo za doručak. One se dobijaju kuvanjem i mljevenjem kukuruznog zrna, nakon čega se zapeku, pa poprime žuto-smećkastu boju i postanu hrskave.

Ne treba zaboraviti ni omiljene i popularne kokice, koje svi volimo grickati. U paleti proizvoda od kukuruza nalazi se i kukuruzno ulje koje se dobija od kukuruznih klica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

15°

  • 23:00

    14°C
  • 02:00

    13°C
  • 05:00

    11°C
Vedro
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

86 cm

Promjena: 0cm

Sava Jamena

356 cm

Promjena: 0cm

Podaci ažurirani: 30. Apr 2024. 17:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI