Dogovor u BiH uslov za dobijanje pomoći IPA fonda

Komesar EU za proširenje Štefan File obavijestio je danas pismom predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Nikolu Špirića da će sredstva iz programa za pretpristupnu pomoć za BiH biti preusmjerena u program za zapadni Balkan, ukoliko u narednim danima u BiH ne bude dogovora o ovom pitanju, saopšteno je Srni u Briselu.

Dogovor u BiH uslov za dobijanje pomoći IPA fonda

"Komesar će morati da djeluje kako bi osigurao da 96 miliona evra iz Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA) može biti dodijeljeno do kraja godine i iskorišteno u regionu zapadnog Balkana", navodi se u saopštenju Fileove pres službe.

U tekstu se podsjeća da je Evropska komisija uvijek naglašavala da usvajanje programa pretpristupne pomoći može da se obavi tek poslije dogovora među svim učesnicima određenih projekata. U saopštenju se naglašava da je komesaru Fileu "potreban formalan dogovor o čitavom paketu od 96 miliona evra ili o manjim paketima projekata".

"Ukoliko se vlasti u BiH dogovore o umanjenom paketu za Nacionalni program, razlika će biti preusmjerena u program za zapadni Balkan", precizira se u saopštenju. U saopštenju se dodaje da Evropska komisija očekuje garancije da Finansijski sporazum između Komisije i BiH može biti ratifikovan i potpisan, te da projekti mogu da budu realizovani.

"Uprkos značajnim naporima koji su uloženi u prethodnim mjesecima, dogovor među svim učesnicima i dalje ne postoji, što može da dovede u pitanje potpisivanje ovog finansijskog sporazuma sa Evropskom komisijom i realizaciju samih projekata", navodi se u tekstu.

U saopštenju se dodaje da File "izražava žaljenje zbog toga što je BiH jedina država u regionu koja nije mogla da dovrši nacionalni program IPA, što bi bilo ekstremno važno za pružanje pomoći ovoj zemlji na njenom putu evropskih integracija".

"Komesar je spreman da podrži vlasti u BiH u razvoju efikasnijeg mehanizma za koordinaciju u vezi sa IPA i ostalim pitanjima vezanim za EU u budućnosti, ali u okvirima jedinstvenog mehanizma za koordinaciju", zaključuje se u saopštenju.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA