Povećan broj redovnih studenata na prvoj godini studija u RS

Vlada Republike Srpske donijela je odluku o povećanju broja redovnih studenata u prvoj godini prvog ciklusa studija u akademskoj 2011/2012. godini na javnim visokoškolskim ustanovama.

Povećan broj redovnih studenata na prvoj godini studija u RS

Prema Odluci o izmjenama i dopunama Odluke o broju redovnih studenata, umjesto 5 361 redovnog studenta, u Republici Srpskoj u 2011/2012. godini biće upisano 5 966 studenata.

Na Univerzitetu u Banjaluci umjesto 2 601 studenta biće upisan 2 971, od kojih za školovanje koje se finansira iz budžeta umjesto 965 studenata biće upisano 990, dok je broj od 1 450 studenata koji će sufinansirati svoje školovanje na ovom univerzitetu povećan na 1 795.

Na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu umjesto 2 430 studenata biće upisano 2 665, od kojih će umjesto 1 000 studenata, čije se školovanje finansira iz budžeta, biti upisano 1 060, dok će umjesto 1 430 studenata, koji sufinansiraju svoje školovanje, biti upisano 1 605 studenata.

Povećanje upisnih kvota visokoškolske ustanove pravdaju velikim brojem zainteresovanih kandidata, te velikim brojem kandidata koji su ostvarili značajne rezultate na prijemnom ispitu, a ipak nisu mogli da upišu određeni fakultet, odnosno studijski program, saopšteno je iz Biroa Vlade RS za odnose s javnošću.

Odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u ''Službenom glasniku Republike Srpske'' kako bi visokoškolske ustanove mogle na vrijeme da upišu studente u predstojeću akademsku godinu.

Vlada je donijela i odluku o broju redovnih studenata koji se upisuju u prvu godinu trećeg ciklusa studija u akademskoj 2011/2012. godini na Univerzitetu u Banjaluci, prema kojoj je odobren upis 15 redovnih studenta na Elektrotehnički fakultet, od kojih 10 državljana BiH i pet stranih državljana.

Vlada je utvrdila je Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o omladinskom organizovanju a razlozi za donošenje ovog zakona sadržani su u potrebi da se preciziraju i otklone nejasnoće pojedinih zakonskih rješenja koje su uočene tokom primjene važećeg zakona, kao i da se izvrši prilagođavanje postojećih zakonskih rješenja tekućim društvenim potrebama i savremenim domaćim i međunarodnim iskustvima iz oblasti omladinskog organizovanja.

Jedan od razloga donošenja ovog zakona jeste potreba mladih Srpske da dobiju jasniji zakonski okvir u kome mogu ostvarivati svoja prava kroz različite organizacije od lokalnog do republičkog nivoa.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA