Satelit pada u Indijski okean

Ruski kosmički stručnjaci očekuju da će ostaci nefunkcionalnog američkog satelita danas pasti u ljudima nenaseljen deo Indijskog okeana.

Satelit pada u Indijski okean

Kako javlja Itar Tas, satelit bi trebalo da padne severno od nenaseljenog ostrvskog arhipelaga Kroze. NASA predviđa da bi oko 26 delova satelita koji ne izgore mogli da padnu raspršeni na oko 800 kilometara površine Zemlje.

Satelit je lansiran 1991. godine sa šatla "Diskaveri" i funkcionisao je na visini od 600 kilometara. Ruskoj državnoj agenciji zvanični predstavnik Kosmičke vojske, pukovnik Aleksej Zolotuhin, rekao je da će, prema preciziranim podacima, delovi satelita, inače teškog šest tona, pasti u Indijski okean, severno od nenaseljenog ostrvskog arhipelaga Kroze.

"Verovatnoća pogibije ljudi ili štete na imovini je izuzetno mala", navodi NASA na svojoj internet stranici, ističući da od početka "kosmičke ere", odnosno kraja pedesetih godina 20. veka, nije bilo nijedne dokazane vesti da je neko stradao zbog pada ostataka satelita, kao ni o bilo kakvoj značajnijoj imovinskoj šteti.

Arhipelag Kroze je od 1938. proglašen rezervatom, na njima je smeštena naučna stanica "Alfred For" (Faure) sa 20-30 saradnika i obitava velika populacija pingvina i foka. Vode oko ostrva kontrolišu francuska vojska i međunarodna organizacija za zaštitu prirodne sredine "Grinpis".

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA