David Cameron pozvao građane BiH u Veliku Britaniju

  • BiH
  • 23. Sep 2011.

Vlada Velike Britanije je danas pokrenula veliku svjetsku kampanju pod nazivom “GREAT”, saopšteno je iz Ambasade Velike Britanije u BiH.

David Cameron pozvao građane BiH u Veliku Britaniju

Cilj kampanje je promovisati Veliku Britaniju kao mjesto za posjete, studije, rad, investiranje i poslovanje. Kampanja je posledica velikog interesovanja javnosti za kraljevsko vjenčanje ove godine, Olimpijske igre u Londonu i kraljičin dijamantski jubilej koji će biti obilježen naredne godine.

Britanska vlada je odlučila iskoristiti ovo interesovanje i osigurati da 2012. ne bude samo godina sporta već i prilika za promociju svega onog što Britanija nudi. U naredne tri godine, Velika Britanija će provesti niz aktivnosti u sklopu ove kampanje.

Prvi korak u promoviranju Velike Britanije je članak kojeg potpisuje britanski premijer David Cameron. U tekstu, Cameron navodi da će dolaskom Olimpijskih i Paraolimpijskih igara u London, najuzbudljivija predstava na svijetu stići u jedan od najdinamičnijih gradova na planeti. "Biti domaćin Igara je velika časti i ja sam ponosan jer je Britanija potpuno spremna da priredi spektakularno sportsko ljeto. Ali ovo je istovremeno i velika prilika; šansa da svijet ponovno otkrije sve ono što naša zemlja nudi. Ono po čemu nas možda najviše poznajete su naši zamkovi i katedrale, naša istorija i kulturna baština - i da, kao što smo vidjeli tokom kraljevskog vjenčanja početkom godine, tradicija u Britaniji je živa i zdrava", naveo je Cameron.

Podsjetio je da je to samo jedna strana britanske priče te da je Velika Britanija danas moderna i kreativna zemlja, jedno od najboljih mjesta na svijetu za posjete, studije, rad, investiranje i poslovanje. "Stoga želim učiniti više od pukog poziva najboljim sportistima BiH da dođu u London sljedeće godine. Želim ovaj poziv uputiti cijeloj vašoj zemlju.

Ako ste preduzetnik ili investitor, ovo je prilika da otkrijete nove mogućnosti u zemlji koja prostire crveni tepih za osobe poput vas. Moja vlada je odlučna u namjeri da Veliku Britaniju učini najboljim mjestom za pokretanje novih poslova. Smanjujemo porez na dobit na najniži nivo u G7, povećali smo broj poreskih povlastica kako bi pomogli kompanijama u začetku i brzorazvijajućim kompanija, te smo uveli novu posebnu vizu za preduzetnike, sve to kako bi privukli najbolje na naše obale", navedeno je u tekstu.

Cameron podsjeća da danas u Britaniji možete pokrenuti kompaniju za manje od dvije sedmice - to je dva puta brže od evropskog prosjeka. Stoga ne čudi što svakih 100 sekundi u Velikoj Britaniji se pokrene nova kompanija. "Ako ste student, 2012. je šansa da saznate više o zemlji koja ima četiri od deset najboljih svjetskih univerziteta.

Mi smo već dobili više od 80 Nobelovih nagrada za nauku i tehnologiju , a kroz investiranje u centre za nauku, istraživanje i inovacije, želimo da taj broj povećamo. Jedan od najbitnijih faktora koji privlače studente na britanske univerzitete su njihovi bliski odnosi sa najvećim svjetskim brendovima u svim oblastima, od farmaceutske industrije do inžinjeringa. Dakle, ako tražite fantastične mogućnosti za učenje i napredovanje, pogledajte šta vam mi nudimo", napisao je Cameron.

Britanija je mjesto s predjelima koji svojom ljepotom oduzimaju dah i fascinantnom kulturnom baštinom gdje možete koračati stazama kojima su nekad kročili ličnosti poput Henryja VIII i Winstona Churchilla. "Tri od pet najboljih svjetskih muzeja nalaze se u Velikoj Britaniji, a pored njih tu su i najnovije muzičke, pozorišne i likovne atrakcije u kojima možete uživati u svakom gradu i mjestu. I najvažnije, Britanija je tolerantna, otvorena i prijateljska zemlja, mjesto na kom će vas srdačno dočekati", navedeno je u Cameronovom pismu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA