Gde se krije najveće leglo bakterija u našim domovima

Prva asocijacija na kupatilo većini ljudi je higijena i čistoća – uz mnogo energije utrošene da ono zaista bude vaša oaza u kući. Kada su ve-ce šolja i kada oribane, pločice izglancane a sa slavina skinut kamenac, ipak nije sve sređeno.

Gde se krije najveće leglo bakterija u našim domovima

Zavesa na kadi ili tuš-kabini, najčešće vlažna od vode, zapravo je omiljeno stanište bakterija, buđi, kamenca, mikroorganizama i gljivica. TEKST SE NASTAVLJA NAKON VIDEO OGLASA

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Buđ i bakterije razmnožavaju se geometrijskom progresijom na plastičnoj površini, a prema jednom istraživanju na svaka dva kvadratna centimetra živi milion mikroba, od kojih je 80 odsto opasno i može stvoriti aerosol koji se diže u vazduh, pa potom lako dospeva i u pluća.

Prilikom tuširanja na zavesu pada prljavština, a mikrobi i drugi mikroorganizmi sa zavese dolaze na naše telo. Paradoksalno, mikroorganizmi nas napadaju dok sa sebe uklanjamo prljavštinu.

Zato treba delovati preventivno - češće menjati zavese, jednom nedeljno ih prati u mašini za pranje veša, ili ih prati rastvorom varikine u vrućoj vodi. Nakon tuširanja bi trebalo potpuno raširiti zavesu kako bi se što pre osušila i da bi na njoj ostalo manje kapljica, pogodnih za nove kolonije bakterija.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Brojna istraživanja otkrivaju da pe-ve-ce zavese emituju otrovne hemikalije opasne i po čoveka i po životnu sredinu. Ako ste u mogućnosti, zamenite ih poliesterom, prirodnim materijalima ili na tuš ugradite staklena vrata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA