Saleh spreman za prenos vlasti na izborima

Jemenski predsednik Ali Abdulah Saleh izjavio je u svom prvom obraćanju naciji posle povratka u zemlju, da je spreman za prenos vlasti, na izborima.

Saleh spreman za prenos vlasti na izborima

„Vi koji trčite za vlašću, hajde da se zajedno uputimo ka biračkim mestima", rekao je Saleh u govoru koji je emitovan na državnoj televiziji povodom 49. godišnjice revolucije 26. septembra, kada je Jemen proglašen za republiku, preneo je AFP.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Jemenski predsednik je, takođe, rekao da je „posvećen" primeni Zalivske incijative, koju je potpisao potpredsednik Abdrabuh Mansur Hadi. Saleh je, posle više meseci odbijanja, prihvatio plan Saveta za zalivsku saradnju, koji je trebalo da bude finalizovan do kraja prošle sedmice, a prema kome bi on trebalo da preda vlast Hadiju u zamenu za imunitet od krivičnog gonjenja.

U televizijskom obraćanju, Saleh je pozvao na „opšte izbore - predsedničke, parlamentarne i lokalne - ukoliko se oko njih postigne dogovor. Inače, mi smo posvećeni Zalivskoj inicijativi".

U Jemenu osam meseci traju protesti u kojima su učestvovale desetine hiljada ljudi koje zahtevaju ostavku predsednika Saleha koji je na vlasti 33 godine. Saleh, koji se nalazio u bolnici u Saudijskoj Arabiji zbog rana zadobijenih u napadu na predsedničku palatu u Sani, vratio se u petak u domovinu obećavajući mir.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Sukobi su međutim nastavljeni, a na desetine je poginulo u Sani posle njegovog dolaska, navela je francuska agencija.

 

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA