Novinarki u Meksiku odrubljena glava

U meksičkom pograničnom gradu Nuevo Laredo policija je u subotu pronašla telo Marisol Masijas Kastanede, zaposlene u tamošnjem listu „Primera ora”.

Novinarki u Meksiku odrubljena glava

Kraj tela je bila rukom pisana poruka, koja ukazuje da je ubijena zbog onoga što je na gradskom društvenom internet sajtu „Nuevo Laredo en vivo" pisala o kartelu trgovaca drogom poznatom kao Zetas, koji iz Lareda u Teksasu kontroliše ovaj grad. Odrubljena glava ubijene novinarke nađena je na jednoj obližnjoj steni.

„Ja sam Devojka iz Lareda, a ovde sam zbog svojih i vaših izveštaja", piše u poruci. „Oni koji ne žele da veruju treba da znaju da mi se ovo dogodilo zbog onog što sam radila, zbog toga što sam verovala vojsci i mornarici. Hvala na pažnji. S poštovanjem, Devojka iz Lareda... ZZZZZ."

Slovo Z ukazuje na kartel Zetas, bandu koju su formirali vojni dezerteri, poznatu po masovnim ubistvima i jezivim pogubljenjima, dok je Devojka iz Lareda nadimak koji je Kastaneda koristila prilikom pisanja na gradskoj društvenoj mreži, koja građane redovno poziva da se obrate meksičkoj armiji, mornarici i policiji, a ima i odeljak na kome korisnici mogu da prijave gde se nalaze skrovišta i prodajna mesta lokalnih bandi trgovaca drogom. Takva vrsta informacija verovatno je bila ono čime je Devojka iz Lareda navukla gnev kartela droge, pri čemu nije jasno na koji način su pripadnici bande doznali njen pravi identitet.

Stanovnici meksičkih pograničnih gradova u kojima hara nasilje često pod nekim nadimkom preko interneta izveštavaju o nasilju bandi trgovaca drogom. To omogućava izvesnu anonimnost, a društveni mediji i mreže na internetu često su jedini način da se obaveste koje gradske četvrti treba izbegavati zbog pucnjave ili napada bandi. Lokalni mediji, čiji su novinari izloženi pretnjama, otmicama i ubistvima, često su suviše zastrašeni da bi izveštavali o nasilju. Prema izveštaju Meksičke komisije za ljudska prava, u Meksiku je ove godine ubijeno osam, a od 2000. 74 novinara.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA