Ukupno slučajeva
4473 (+20)
Preminuli
134 (+0)
Bijeljina po danima
Bijeljina kumulativno
Izvori: IZJZ / Bolnica Bijeljina | Portal Bijeljina Danas ne snosi odgovornost za posljedice nastale tumačenjem podataka! Detaljniji prikaz

Kako se zaštiti od radijacije

U svetlu najnovijih dešavanja u Japanu gde postoji bojazan od daljeg pogoršanja krize u nuklearnom postrojenju Fukušima, agencija Rojters podseća na nekoliko važnih mera kojih se treba pridržavati kako bi se što više smanjila izloženost eventualnoj radijaciji.

Zdravlje

Evakuacija i udaljenost Što je udaljenost veća od izvora radijacije, to je rizik od izloženosti manji. Japan je dosad evakuisao stanovništvo u prečniku od 20 kilometara od nuklearke, a one koji žive na udaljenosti između 20 i 30 kilometara pozvao da ostanu u svojim kućama.Sklonište Najbolja preventiva od radioaktivnog oblaka je ostati kod kuće i smanjiti provetravanje na minimum.Vrata i prozori treba da ostanu zatvoreni. Pranje U slučaju izlaganja radiokativnim supstancama, kao što su kontaminirana prašina, tečnost ili aerosoli, oni se mogu sprati sa kože i odeće vodom i sapunom. Suplementi Kalijum jodid u tabletama može da dovede do zasićenja tiroidne žljezde i spreči unos radioaktivnog jodina. Ukoliko se uzmu pre ili odmah posle izlaganja, mogu dugoročno da smanje rizik od pojave raka. Ishrana Radijacija uništava osnovne vitamine, masne kiseline, kalcijum i neurohormone. Konzumiranje velikih količina prirodnih, svežih i organskih namirnica, koje nisu industrijski prerađivane, zaštitiće i nadoknaditi ove elemente. Zakloni Olovne i betonske ograde, kao i vodene zapreke pružaju dobru zaštitu od visokih nivoa radijacije. Visoko radioaktivne materije obično se čuvaju pod vodom ili u prostorijama sagrađenim od betona ili obloženim olovom. Više o radijaciji pročitajte OVDE. Inače, merenja u Srbiji, koja su do sada urađena, pokazuju da nema povećanja radioaktivnosti. "Nadležne institucije u Srbiji su u pripravnosti i spremne da reaguju ako se poveća radioaktivnost", izjavila je direktorka Agencije za zaštitu od jonizujućeg zračenja i nuklearnu sigurnost Srbije Mirjana Radenković.

11°

  • 16:00

    10°C
  • 19:00

    10°C
  • 22:00

    9°C
Umjereno oblačno

★ BDBOX oglasi SVI OGLASI