Razbijena barikada na alternativnom putu u Jarinju

Pripadnici američkog kontigenta Kfora razbili su rano jutros barikadu na alternativnom putnom pravcu koji od Jarinja vodi prema centralnoj Srbiji.

Razbijena barikada na alternativnom putu u Jarinju

Kako su agenciji Beta rekli ljudi koji su noć proveli na barikadi vojnici su bili brutalni, bacili su suzavac i vezali momke koji su se tamo nalazili. Jednom od njih lekarska pomoć ukazana je u bolnici u Raški .

Četvorica Srba su privedeni pa pušeni i svima koji se približe bodljikavoj žici koju postave vojnici prete hapšenjem. Ovaj putni pravac je blokiran a situacija je napeta.

Inače noć na drugim barikadama na severu Kosova protekla je mirno posle sinoćne akcije Kfora na Jarinju u kojoj je uklonjena barikada od peska.

Srbi koji su se u velikom broju okupili u blizini administrativnog prelaza uspeli su da tokom noći postave novu barikadu na glavnom putu ka Rudnici, a dežurali su i na alternativnom putnom pravcu koji taj deo severnog Kosova povezuje sa centralnom Srbijom.

Srbi sa severa Kosova su u nešto većem broju nego inače dočekali još jedno jutro na barikadama postavljenim u znak protesta zbog slanja albanskih carinika i policije na administrativne prelaze Brnjak i Jarinje.

I na ostalim barikadama, u Ibarskom Kolašinu, Kosovskoj Mitrovici i Rudaru kod Zvečana bilo je mirno, a dežurni građani su sa pažnjom su pratili šta se događa na krajnjem severu Kosova.

Uklanjanje barikade na Jarinju doživeli su kao još jednu provokaciju Kfora pred predstojeći dijalog u Briselu.

Snabdevanje osnovnim životnim namirnicama i dalje se obavlja alternativnim putnim pravcima, što je, kako kažu trgovci, uticalo da svi proizvodi na severu Kosova poskupe.

Građani ipak ne prave zalihe i veruju da će se kriza koja traje više od deset dana rešiti dijalogom i dogovorom i da će se posle dva meseca normalizovati život.

Pripadnici Kfora okončali su u ponedeljak uveče akciju uklanjanja barikade od šljunka, ali su lokalni Srbi nedaleko odatle brzo postavili novu barikadu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA