Antiromski protesti širom Bugarske

U više gradova Bugarske sinoć nastavljeni antiromski protesti, a u Sofiji su demostranti polomili staklo na zgradi Ministarstva ekonomije.

Antiromski protesti širom Bugarske

U demonstracijama, organizovanim treće večeri zaredom putem "Fejsbuka", građani daju podršku meštanima sela Katunica, koji traže proterivanje romskog lidera Kirila Raskova, poznatijeg kao "Car Kiro", koga smatraju odgovornim za ubistvo dvojice mladića iz tog plovidvskog sela.

Demonstranti su se u glavnom gradu Bugarske okupili najpre ispred Doma Narodne skupštine, ali su ih jake policijske i snage žandarmerije potisnule s tog mesta. U Plovdivu se okupilo više od 3.000 demonstranta, koji su skandirali "Car Kiro u zatvor", "Bugari junaci", "Svakog dana će biti ovako do pobede"...

Na protestima u Varni se, takođe, okupilo više hiljada demostranata, uz prisustvo velikog broja policije, a protestovali su i građani u Haskovu, Burgasu, Pazardžiku... Zbog velikih nereda u ponedeljak uveče u Varni je protest bio zabranjen, ali je i pored toga održan.

Protesti su počeli pre tri dana, a policija je uhapsila više demonstranata zbog narušavanja javnog reda i mira, dok mediji javiljaju o većem broju zadržanih osoba.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA