Doveli u pitanje opstanak BHRT-a

  • BiH
  • 28. Sep 2011.

Radio-televizija BiH (BHRT) je pred blokadom, tvrde u Upravnom odboru ovog javnog emitera, a za takvo stanje krive generalnog direktora Mehmeda Agovića, koji im je poručio da neće provoditi njihove nelegalne odluke koje su dovele do tog stanja.

Doveli u pitanje opstanak BHRT-a

UO BHRT-a ni iz četvrtog pokušaja u ponedjeljak nije smijenio Agovića, a odlučeno je da mu u pisanoj formi omoguće da se izjasni o smjeni i oko 70 prekršaja koje je napravio na čelu ovog emitera.

"UO je sasvim slučajno saznao da je još u travnju direktor Agović dobio obavještenje iz RT RS da ugovor ističe te da sklapaju novi. On je to tajio i sad smo došli u situaciju da RT RS može da isključi signal i da jedan veliki prostor ne bude pokrivan signalom BHRT. Ako se ovo desi dovodimo u pitanje i dozvolu jer po zakonu moramo pokrivati cijeli prostor", rekla je juče Marija Putica, član UO BHRT. Dodala je da će direktorica BH radija, koja mijenja Agovića dok je na bolovanju, uputiti pismo RT RS kako se to ne bi desilo.

Najavila je da će o ovome uskoro raspravljati Odbor Javnog RTV sustava. Agović odgovara da ovakve ocjene može dati neko ko nema pojma o rukovođenju i funkcionisanju javnih emitera. "Iz RT RS su nas obavijestili o novom ugovoru jer su korigovali cijene i to je njihovo pravo. Niti bi nas RT RS ostavio bez signala niti bi BHRT to učinio njima. UO se uporno bavi nepotrebnim stvarima jer žele da skrenu pažnju sa nedjelovanja u najvažnijem poslu, a to je refeorma Javnog RTV sistema", kazao je Agović.

On smatra da je odluka o njegovoj smjeni već donesena jer se na dnevnom redu uz smjenu, nalazi i imenovanje vršioca dužnosti.

"Govore o nekih 70 do 80 optužbi i neispunjavanju njihovih odluka. Pa na posao sam se po odluci Suda BiH vratio u aprilu, po tom njihovom pregledu dnevno sam pravio dvije do tri nezakonitosti. Imaju problem sa mnom jer ne želim da radim nezakonito", kaže Agović.

Ponovio je da članovi UO BHRT-a nezakonito primaju naknade za rad u Odboru RTV sistema iako korporacija nije formirana, te da su njegovom smjenom oštetili budžet za više od 200.000 KM, a potom izmijenili Statut kako bi preuzeli rukovođenje i uređivanje. Iz UO BHRT-a ove su Agovićeve optužbe više puta odbacili, te naveli da je on kriv za potpuni nacionalni debalans.

"Kad su me prvi put smijenili postojao je nacionalni balans. Kad sam se vratio toga više nije bilo jer oni nisu dali saglasnost da direktor BHT bude Srbin koji je bio najbolji na konkursu. Sa BHRT-a sada odlaze svi, jer nas je UO doveo u ovakvo stanje", dodao je Agović, kojeg je UO BHRT-a smijenio dva puta, poslije čega je on podnio tužbu i presudom Suda BiH vraćen na posao.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA