Talenti bježe iz BiH tražeći bolju budućnost

Od ukupno 142 zemlje, BiH se našla na samom dnu ljestvice, odnosno na 126. mjestu po zadržavanju i privlačenju mladih talenata, a ako se porede zemlje u regionu, ipak ima dosta bolju strategiju od Srbije i Hrvatske, ali i lošiju od Crne Gore i Slovenije.

Talenti bježe iz BiH tražeći bolju budućnost

Pokazao je ovo godišnji izvještaj "Global Competitiveness Report" (GCR), koji je objavio Svjetski ekonomski forum. Naime, kada su u pitanju zemlje u regionu, BiH je bolja od Srbije, koja se nalazi na 139. mjestu, Hrvatske koja je na 128, ali i Makedonije koja se našla na 133. poziciji.

- S druge strane, Crna Gora je daleko ispred BiH po načinu na koji nastoji da zadrži i privuče mlade talente, jer se nalazi na zavidnom 46. mjestu, kao i Slovenija, koja je na 58. poziciji - podaci su ovog izvještaja.

Najbolju strategiju za zadržavanje mladih talentovanih ljudi, ali i za njihovo privlačenje iz drugih zemalja ima Švajcarska, dok najlošiju ima država Haiti, koja se našla na posljednjem, 142. mjestu. Precizne podatke o tome koliko je mladih i talentovanih ljudi otišlo iz Republike Srpske u posljednjih nekoliko godina, ili koliko ih trenutno studira u inostranstvu nemaju ni univerziteti, ali ni Ministarstvo prosvjete i kulture RS.

Ipak, većina mladih ljudi, posebno onih koji čine visokoobrazovani kadar, planira kako i na koji način da pređe granice, te da se zaposli u inostranstvu.

- Završila sam Ekonomski fakultet prije dvije godine, ali još nemam posao. Konkurisala sam na mnogim mjestima, ali sve je završeno bez uspjeha. Sanjam da odem u inostranstvo i da se tamo zaposlim, jer mi je to, izgleda, jedina šansa da normalno živim od svog rada - rekla je Banjalučanka Marija Janković.

Da ovakvih primjera ima mnogo, tvrdi i predsjednik Unije studenata RS Gordan Balaban, koji je istakao da svi nadležni moraju više da se angažuju kako visokoobrazovani kadar ne bi napuštao granice RS. - Nedostatak posla je svakako najveći razlog što mladi žele da odu u inostranstvo, ali i što oni koji studiraju u inostranstvu nemaju želju da se vrate.

Trebalo bi uvesti više projekata koji će podsticati zapošljavanje mladih, jer u suprotnom nam ozbiljno prijeti "odliv mozgova" - istakao je Balaban.

Pripravnici

Jedan od najvažnijih projekata koji afirmiše mlade u RS da ne odlaze u inostranstvo je zapošljavanje pripravnika. Tako je i ove godine, zahvaljujući Vladi RS, raspisan javni poziv za zapošljavanje 1.000 pripravnika pod nazivom "Znanjem do posla", a koji će biti otvoren do 21. novembra. Ovim projektom obuhvaćeno je 850 pripravnika sa visokom i 150 pripravnika sa višom stručnom spremom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

  • 11:00

    12°C
  • 14:00

    15°C
  • 17:00

    18°C
Vedro
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

144 cm

Promjena: -1cm

Sava Jamena

311 cm

Promjena: 0cm

Podaci ažurirani: 26. Apr 2024. 06:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI