Noć protekla mirno na severu Kosova

Noć na severu Kosova protekla je mirno, uz prisustvo građana na barikadama, koje su u Kosovskoj Mitrovici sinoć dodatno ojačane.

Noć protekla mirno na severu Kosova

Kao i svake noći od kada su kosovski carinici i policajci dovedeni na administrativne prelaze Jarinje i Brnjak građani dežuraju na barikadama postavljenim na putevima ka prelazu, kao i glavnim saobraćajnicama. Srbi u Kosovskoj Mitrovici sinoć su dodatno ojačali barikade na glavnom mostu preko Ibra koji grad deli na južni i severni deo.

Oko 21 sat Srbi su na severnoj strani mosta istovarili nekoliko kamiona šljunka i dežuraju u blizini te barikade. Na drugoj strani mosta je Kfor juče pojačao svoje prisustvo, i jake snage nemačkog kontingenta stacionirane su pored južne strane ibarskog mosta u blizini tamošnjeg kulturnog centra.

Vojnici Kfora postavljaju kontejnere i razvlače bodljikavu žicu na lokaciji gde je ranije bila vojna baza, koja je u potpunosti uklonjena pre nešto više od godinu dana. Prisustvo Kfora je pojačano i u naselju Bošnjačka mahala u severnom delu Kosovske Mitrovice.

Na sastanku predsednika četiri opštine na severu Kosova sa predstavncima međunarodnih organizacija na Kosovu zatraženo je da se izvrši istraga incidenta koji se dogodio u utorak na alternativnom putu kada je Kfor pucao na okupljene građane koji su protestovali protiv blokade puta.

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović rekao je da je neprihvatljivo da Kfor nakon tih nereda, u kojima su vojnici te misije pucali na stanovništvo, izbegava da razgovara sa srpskim vlastima. Bogdanović je u izjavi Tanjugu rekao da je još preključe tražen sastanak za komandantom Kfora Erhardom Drevsom, kao i da je taj poziv i dalje otvoren.

„Smatramo da je posle pucnjave i stradanja ljudi neprihvatljivo da Kfor izbegava da razgovara oko rešavanja problema nastalih nakon pucnjave. Ne može se nista rešiti silom, nametnutim rešenjima, niti na način kako je Kfor juče (u utorak) pokušao", rekao je Bogdanović Tanjugu.

On je istakao da je spreman na razgovore sa Kforom i rešavanje problema jer je, kako je naglasio, narodu dosta tenzija, barikada, i isčekivanja. Bogdanović je kazao da Srbija zahetva istragu o stvarnim dešavanjima na prelazu Jarinje, kako se ne bi došlo u situaciju poput današnje, kada se čuju razne dezinfomacije, glasine i spinovi.

„Koliko god u ovom trenutku postojalo nepoverenje u Euleks i Kfor mislim da je svima nama stalo do istine. A ta istina mora ići u pravcu suprotnom od onog da su građani pucali na Kfor. Svima je jasno ko je prvi pucao, da je korišćeno vatreno oružje, da su bacane šok bombe. Kakva god danas saopštenja dolazila od Euleksa i Kfora prava istina treba da odgovara svima", rekao je ministar za KiM i dodao da građani, koji su u utorak mirno protestovali, nisu prvi izazvali incidente.

„Učinićemo sve da protesti i dalje ostanu mirni i da građani na miran način izražavaju nezadovoljstvo prema nasilnim metodama, ne samo Prištine nego i Kfora i Euleksa", naglasio je on.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

  • 05:00

    9°C
  • 08:00

    11°C
  • 11:00

    18°C
Umjereno oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

139 cm

Promjena: -3cm

Sava Jamena

312 cm

Promjena: 0cm

Podaci ažurirani: 26. Apr 2024. 19:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI