Sud SAD odbio da se izjasni o politici vojske prema gejevima

Savezni apelacioni sud u San Francisku odbio je da se izjasni o ustavnosti politike „ne pitaj, ne govori” koja se primenjuje prema gej populaciji u američkoj vojsci.

Sud SAD odbio da se izjasni o politici vojske prema gejevima

Sud je odbio da se izjasni da li takav princip predstavlja kršenje Ustava SAD, jer se time gej osobama ne dozvoljava da se o svom seksualnom opredeljenju javno izjašnjavaju.

Umesto toga, sud je u obrazloženju naveo da je to pitanje rešeno samim tim što je svim Amerikancima dozvoljeno da uđu u vojnu službu, bez obzira na seksualnu orijentaciju.

Tom odlukom Apelacionog suda praktično je ukinuta i odluka nižeg suda u Južnoj Kaliforniji, iz 2010. godine, kojom je politika američke vojske „ne pitaj, ne govori", proglašena neustavnom.

Grupa gej aktivista, bliska Republikanskoj stranci, podnela je 2004. godine tužbu tražeći od suda da ukine mogućnost, koja i dalje postoji, da neka buduća vlada i Kongres ima pravo da ponovo uvede zabranu otvorenog izjašnjavanja pripadnika gej populacije u vojsci.

Sud je međutim, eksplicitno naveo u današnjoj odluci da ne može da zna unapred da li će neka buduća vlada ili Kongres ponovo uvesti zabranu prema gej populaciji, tako da se o tome ne može odlučivati samo na osnovu spekulacija.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA