Protesti i u Bostonu, Čikagu i San Francisku

Policija u Njujorku oslobodila je većinu od 700 uhapšenih demonstranata protiv korporativne pohlepe na Vol Stritu, javlja Bi-Bi-Si. Manje od dvadesetoro i dalje je zadržano, a većina uhapšenih zaradila je kazne zbog nasilničkog ponašanja te poziv na sud. Grupa Okjupaj Vol Strit, koja kod Vol Strita kampuje već dvije sedmice, kaže da će nastaviti sa svojim demonstracijama.

Protesti i u Bostonu, Čikagu i San Francisku

Proteste u SAD podržavaju neki sindikati, što bi moglo finansijski pomoći demonstrantima koji zasad nemaju vođu. Slični protesti počeli su se održavati u drugim američkim gradovima poput Bostona, Čikaga i San Franciska, ocjenjuje Rojters.Svjedoci jučerašnjih protesta u Njujorku tvrde da je policija prvo dopustila šetnju da bi ih na kraju dočekao policijski kordon koji ih je, jednoga po jednoga uhapsio.

Policija je saopštila da su podnesene prijave protiv demonstranata koji su nekoliko puta bili upozoreni da će biti uhapšeni ako se ne vrate na trotoar.Svjedoci su prepričali haotične scene u kojima "more policajaca" okružuje demonstrante narandžastom mrežom.

Neki su pokušali pobjeći, ali su ih policajci ubrzo uhapsili. Protest je započeo na Menhetnu u blizini bivšeg Svjetskog trgovinskog centra, a završio utrpavanjem uhapšenih demonstranata u autobuse. Učesnici su najavili da će prezimiti u obližnjem parku, gdje su se sada stacionirali.

Demonstranti se, osim što protestuju protiv prekomjerne sile i nepoštenog odnosa prema manjinama, posebno muslimanima, suprotstavljaju i američkim zakonima o gubitku hipoteke, visokoj nezaposlenosti te smjeru rada Vol Stritu za koji tvrde da podilazi bogatima.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

  • 11:00

    9°C
  • 14:00

    11°C
  • 17:00

    13°C
Umjereno oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

164 cm

Promjena: 7cm

Sava Jamena

311 cm

Promjena: 0cm

Podaci ažurirani: 25. Apr 2024. 07:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI