Hiljede Njujorčana u protesnoj šetnji protiv Vol Strita

Hiljade demonstranata učestvovalo u srijedu u protestnoj šetnji pokreta "Okupirajte Vol strit" u Njujorku. NJima se priključili i članovi njujorških sindikata.

Hiljede Njujorčana u protesnoj šetnji protiv Vol Strita

Pokretu, koji je formiran u znak protesta, prije svega zbog, kako ističu, pohlepe velikih korporacija koje ne čine dovoljno na oživljavanju američke ekonomije i otvaranju novih radnih mjesta u vrijeme visoke nezaposlenosti, priključili su se i studenti, ekolozi, borci za ljudska prava, ali i ljudi iz Kineske četvrti.

Protestna šetnja započela je okupljanjem na Foli skveru, u čijoj blizini se nalaze zgrade nekoliko gradskih i federalnih sudova. Hiljade demonstranata krenule su odatle ka Zukoti parku, gdje se nalazi njihov improvizovani nezvanični štab.

Američki mediji prenose da je sličnih protesta bilo i u drugim gradovima širom SAD, ali da je ovaj u NJujorku bio najmasovniji. Demonstranti kažu da su ekonomske nepravde ono što ih objedinjuje, pošto je pohlepa Vol strita pokrenula najveću krizu od 1930-ih godina, a za to još niko nije odgovarao.

Oni, kako kažu, čine 99 odsto stanovnika, nasuprot jednom procentu najbogatijih Amerikanaca, i ne protive se liberalnom kapitalizmu, ali protestuju jer im se čini da odgovornost ne važi za one koji imaju moć.

Međutim, demonstracije u Njujorku su pokrenule i druga pitanja- kao što su sistem obrazovanja, ekologije i globalnog zagrijavanja, socijalne sigurnosti... Za tri nedjelje, pokret "Okupirajte Vol strit" postao je magnet za veliki broj nezadovoljnih Amerikanaca, u vrijeme kada većina stanovništva smatra da je zemlja na pogrešnom putu.

Analitičari taj pokret karakterišu kao liberalni populistički pokret i porede ga sa sličnim protestima održanim za vrijeme rata u Vijetnamu i demonstracijama za ljudska prava, ali i sa legendarnim muzičkim festivalom "Vudstok".

U svakom slučaju, u parolama i sloganima koji se čuju na protestima kritikuje se više pojava, od zapljene nekretnina zbog nemogućnosti plaćanja rata za kredit, ili uticaja krupnog kapitala na politiku, pa sve do ratova u Iraku i Avganistanu, ili visoke nezaposlenosti. Neki analitičari čak smatraju da će ovaj pokret imati ubuduće velikog uticaja na američku političku scenu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA