NATO: Kfor odlučuje o akcijama na terenu

NATO podržava komandu Kfora u naporima da osigura bezbedno okruženje za sve građane na Kosovu, a komanda Kfora donosi odluke na terenu, rečeno je danas Tanjugu u sedištu NATO u Briselu, gde se održava sastanak ministara odbrane članica NATO.

NATO: Kfor odlučuje o akcijama na terenu

Komandant Kfora nemački general Erhard Drevs je u utorak, kako je rečeno Tanjugu, informisao je članice Saveta za bezbednost Alijanse i zemlje donatore, o aktuelnom stanju na Kosovu.

On, kako je naglašeno, nije učestvovao na ministarskoj konferenciji NATO, koja je počela juče, već je prethodnog dana izneo svoja vidjenja stanja na Kosovu, zajedno sa šefom Euleksa Gzavijeom de Marnjakom.

Tom prilikom je Savet za bezbednost dao punu podršku naporima Kfora I Euleksa u uspostavljanju bezbednog okruženja za sve gradjane Kosova.

Istovremeno, članice Saveta su pozvale Beograd i Prištinu na nastavak dijaloga uz posredovanje EU, jer je to jedini način za rešavanje problema.

Na ministarskom sastanku, kako je dodato, ta podrška i apel za nastavak dijaloga su ponovljeni, a nisu donete nikakve odluke u vezi sa daljim delovanjem snaga NATO na Kosovu.

Kako je objašnjeno Tanjugu, komanda Kfora samostalno na terenu donosi odluke o potrebnom delovanju.

Što se istrage incidenta na administrativnom prelazu Jarinje tiče, kada je Kfor upotrebio oružje, u sedištu NATO ukazuju da je generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen već rekao da ne vidi potrebu za daljom istragom.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA