I srpski carinik da bude uz albanskog kolegu

Kompromis o carinskim prelazima na severu Kosova mogao bi biti postignut na osnovu jednog od beogradskih predloga koji su izneti predstavnicima EU i SAD Robertu Kuperu i Filipu Rikeru u Briselu, 28. septembra.

I srpski carinik da bude uz albanskog kolegu

Kako "Blic" saznaje iz izvora bliskih pregovaračima, zasad najviše šansi ima predlog da se albanskom cariniku pridruži i srpski, a da operativno ostane nadležan Euleks.

Ovo bi moglo, procenjuje se u Beogradu, da odblokira dijalog sa Prištinom. Srbi na severu Kosova i zvanični Beograd do sada su tražili da se sa graničnih prelaza, pre svega sa Jarinja, povuče albanski carinik koji je postavljen na osnovu dogovora o carinskom pečatu.

Pošto Brisel i Priština taj zahtev energično odbacuju, Beograd je predložio da se postojeći sastav na granici proširi jednim Srbinom. Druga dva ponuđena rešenja jesu da carinu obavlja samo lokalno stanovništvo ili da roba koja ide na jug bude carinjena u južnoj Mitrovici, kao i do sada, a ona koja ide na sever u severnoj.

Kako se procenjuje, predlog o tri carinika u jednoj kućici zasad je izazvao najviše pažnje. Kako kažu izvori "Blica", najveća je nepoznanica da li će Priština ovo prihvatiti. Nije sasvim izvesno ni da li će i za Brisel ovo biti prihvatljivo rešenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

14°

  • 17:00

    14°C
  • 20:00

    12°C
  • 23:00

    9°C
Umjereno oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

161 cm

Promjena: -7cm

Sava Jamena

311 cm

Promjena: 0cm

Podaci ažurirani: 25. Apr 2024. 13:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI