Tači: Kosovo je suverena država

Predsednik privremene kosovske vlade Hašim Tači izjavio je da do pregovora o političkom statusu Kosova neće doći, "jer je to pitanje odavno rešeno".

Tači: Kosovo je suverena država

On smatra da je zatvoreno i pitanje prelaza Brnjak u Jarinje, gde će, dodao je, "barikade biti brzo uklonjene". Tači je u intervjuu za sutrašnje izdanje lista "Danas" ustvrdio da je Kosovo kao nezavisna i suverena država danas nepromenljiva politička činjenica i da ako se pod političkim dijalogom podrazumevaju pregovori o statusu Kosova do toga neće doći.

To je pitanje, smatra on, rešeno poodavno," faktički 1999, dok je pravno to fromulisano i primenjeno od 17. februara 2008, nakon usvajanja Ahtisarijevog plana i proglašavanja nezavisnosti". Tači nemogućim smatra i održavanje međunarodne konferencije o Kosovu pošto, kako kaže, Kosovo nije goruće pitanje regiona. "Ovih dana je situacija na Kosovu dopsela do međunarodnih naslova zbog dugogodišnje vladavine bezakonja na severu njene teritorije, a ne zbog priznate državnost", tvrdi on.

Na pitanje da li u okviru briseloskog dijaloga Beograda i Prištine dolazi u obzir pitanje stanja na prelazima Jarinje i Brnjak, Tači je rekao da misli da je to pitanje završeno. "Dijalog u Briselu se ne vodi o državnosti Kosova, nego o načinima kako da ta državnost bude unapređena u kontekstu regionalne saradnje i dobrog susedstva sa Republikom Srbijom", rekao je Tači.

On smatra da barikade na severu Kosova neće još dugo ostati, napominjući da su već uočljivi problemi sve otažanijih životnih uslova tamošnjeg stanovništva - sa bezbednosne i ekonomske strane. "Barikade će biti uklonjene. To će se uraditi postepeno i bez nasilja od strane institucija koje su zadužene za bezbednost na čitavom Kosovu. Uveren sam da se niko neće odupreti njihovom uklanjanju - i to pod izgovorom da je prohodnost puteva i sloboda kretanja u korist svih", rekao je Tači.

On je ocenio da su sva tumačenja stanja na severu Kosova, kako u Briselu (da se suštinski na prelazima ništa nije promenilo i da je sve u skladu sa Rezolucijom 1244), tako i u Beogradu, za unutrašnju upotrebu. "Ono što se objektivno zna je da smo mi 25. jula 2011. potvrdili državni integritet Kosova na celoj svojoj teritoriji", naveo je Tači.

Zapitan sa kim je u međunarodnoj zajednici prilikom akcije "Rose" Priština dogovarala svoje korake, kosovski premijer je rekao da su sve relevantne međunarodne instance koje se angažuju za Kosovo - i na Kosovu - bile "upoznate sa neophodnošću potvrđivanja državnog prisustva Kosova na severu svoje teritorije". "Ništa važno se na Kosovu ne dešava bez saradnje i koordinacije s međunarodnom zajednicom", naglasio je Tači.

Na pitanje šta je za Prištinu poslednja ponuda kada je reč o statusu severa Kosova, on je rekao da su "prva i poslednja ponuda" rešenja predviđena Ahtisarijevim planom, ali i Ustavom Kosova, koji daju brojne mogućnosti. Te mogućnosti, tvrdi on, do sada nisu primenjene po regionu bivše Jugoslavije. "Naročito nisu primenjene u Srbiji, imajući u vidu težak status albanskog stanovništva u Preševskoj dolini, poziciju bošnjačkog/muslimanskog stanovništva u Sandžaku, ali i začuđujuće zabrinjavajuću situaciji u Vojvodini", rekao je Tači koji je u više navrata komentarisao srpsku politiku i političare.

Tako je rekao da postoji zvanična i nezvanična retorika zvaničnika iz Beograda koja se "odvija paralelno, pod naznakom 'nezvanično' i 'zvanično'. "Zvanično, Beograd se pridržava svog tobožnjeg radikalnog kursa nepriznavanja (Kosova), dok nezvanično i pojedinačno, skoro svi vaši političari ne prezaju da priznaju da je za njih Kosovo izgubljeno, prevaziđeno i posve bezbačajno pitanje u odnosu na aktuelne probleme sa kojima se Srbija suočava", rekao je Tači.

Za ideje iz Srbije o održavanju međunarodne konferencije o Kosovu rekao je da su "pomalo smešne" i dodao da je Srbija svaki put, još od Rambujea 1999, preko Beča 2005-2007 ,napustila sve pregovaračke procese o Kosovu. "Takvim odbijanjem su srpske vlasti uvek potvrđivale da su u konfliktu sa vekom u kojem žive. Ali, mi ne možemo da se vratimo u prošlost samo zbog toga što vlasti Srbije smatraju da im je tu lakše da se snalaze", rekao je on.

On misli i da "u vladi Srbije verovatno niko nije do kraja pročitao, ili razumeo ni Ahtisarijev dokument, ni ustav Kosova, a ni spremnost kosovskih vlasti na dijalog i dogovor", a na pitanje o "zavođenju reda"... konstatovao je da je "zavođenje reda , istorijski, bar za nas, veoma srpski pojam". Pri kraju opširnog intervjua "Danasu", Tači je na pitanje hoće li sarađivati u istrazi Euleksa o navodima iz izveštaja Dika Martija o trgovini ljudskim organima, iskazao "spremnost za maksimalnu saradnju u procesu rasvetljavanj te izmišljotine".

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA