Sirijski predsednik kritikuje, Turska preti sankcijama

Predsednik Sirije Bašar al Asad kritikovao je turskog premijera Tajipa Erdogana jer je promenio stav prema njegovoj zemlji, kako kaže, pod pritiskom Amerike.

Sirijski predsednik kritikuje, Turska preti sankcijama

„Pitam se šta se desilo sa Turskom? Ja se nisam promenio, premijer Tajip Erdogan se promenio pod pritiskom Amerike. Vašington ne želi tursko-sirijsko prijateljstvo", izjavio je Al Asad, preneli su turski mediji.

Prema rečima Al Asada, turski zvaničnici sada govore isto ono što može da se čuje i u Vašingtonu. „Tužni smo kada vidimo da naša turska braća ponavljaju reči Amerikanaca", istakao je on.

Turska i Sirija su sve do nedavnih nemira imale veoma razvijenu saradnju i prijateljske odnose. Posle početne suzdržanosti prema nemirima u Siriji, u Ankari sada kažu da ih je „izdalo strpljenje" pošto režim u Damasku odbija da počne demokratske promene i da prekine da se obračunava sa demonstrantima koji traže promene.

U Ankari su najavili uvođenje sankcija protiv Sirije, koje bi trebalo, prema lokalnim medijima, da budu saopštene ovog vikenda. Saznaje se da će te mere biti uperene pre svega protiv režima, a ne protiv sirijskog naroda.

Turska je već počela da sprovodi sankcije na uvoz oružja. U Turskoj se strahuje od zaoštravanja krize u Siriji koja bi mogla da se „prelije" preko 800 kilometara dugačke granice između dve susedne zemlje.

U pograničnom području, u jugoistočnoj Anadoliji, već je stiglo 7.500 izbeglica i njihov broj bi, u slučaju novih sukoba, mogao da se dramatično poveća.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA