Prednosti i mane carskog reza

Što zbog straha od porođajnih bolova, što zbog pomodarstva, odnosno estradnih zvezda koje se uglavnom porađaju carskim rezom, sve veći broj žena kod nas odlučuje se za ovu hiruršku intervenciju.

Prednosti i mane carskog reza

- Znam i žene koje su ugovarale carski rez i zbog horoskopskog znaka bebe - otkriva dr Mima Fazlagić, naš poznati ginekolog, i dodaje da povećanje broja carskih rezova nema realnog opravdanja.

Carski rez se, objašnjava doktorka, radi da bi se smanjio rizik od mortaliteta i morbiditeta. Međutim, kako se smrtnost beba i porodilja nije smanjila, to automatski znači da se ova hirurška intervencija kod nas radi bez medicinskih indikacija. Trudnicama koje se dvoume dr Fazlagić nedvosmisleno poručuje da je prirodni porođaj najbolji i za majku i za dete, i da carski rez treba raditi samo ukoliko lekar proceni da vaginalni porođaj može da bude rizičan po majku ili plod.

Bol, kao jedan od razloga za povećanje broja carskih rezova, jedina je mana prirodnog porođaja kada on protiče kako treba. Ali, i jačina bolova varira od žene do žene, od porođaja do porođaja, tako da žena koja je imala jedan bolan porođaj drugi put može da prođe mnogo bolje.

- Žene greše jer misle da samo vaginalni porođaj boli. Zaboravljaju da posle dejstva anestezije, koja se daje za carski rez, rana boli izuzetno jako, kao i posle svake druge operacije. Ako tome dodamo da su žene porođene carskim rezom pod većim rizikom od tromboze i embolije, paralize creva, infekcije trbušne šupljine i samog reza, jasno je šta je bolje - kaže naša sagovornica, i dodaje da carski rez ima svoje dobre strane jer sprečava fatalan ishod mnogih trudnoća.

Po četiri jaka razloga ZA carski rez:

Karlični položaj bebe

Blizanačka trudnoća

Patnja ploda usled manjka kiseonika

Uska karlica, velika beba

Po četiri jaka razloga PROTIV carskog reza:

Problemi s laktacijom

Duži boravak u bolnici i duži oporavak

Veći rizik od infekcija i komplikacija

Nemogućnost brige o bebi prvih dana

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA