Zvaničnici SSSR lagali o Gagarinu

U novoj knjizi ruskog novinara Antona Pervušina pod nazivom "108 minuta koji su promijenili svijet" navedeno je da su zvaničnici SSSR lagali o uspjehu istorijskog leta Jurija Gagarina u svemir 1961. godine i da su prikrili činjenicu da je sletio skoro 300 kilometara dalje od mjesta gdje su ga očekivali - piše britanski dnevnik "Dejli telegraf".

REGION I SVIJET

SSSR je podržao misiju odlaska prvog čovjeka u svemir ističući je kao trijumf komunističke ideologije.

Međutim, u novoj knjizi objavljenoj prije 50. godišnjice čuvenog Gagarinovog leta otkriveno je da su naučnici dva puta pogrešno izračunali gdje će on sletjeti te da je to razlog zašto nije bilo nikoga da ga dočeka kada je konačno sletio na nekih 600 kilometara od Moskve.

- Dugo godina je sovjetska literatura navodila da je Jurij Gagarin u svojoj kapsuli "Vostok" sletio u oblast gdje je i trebalo.

Međutim, ova informacija daleko je od istine jer su ga planeri misije očekivali da sleti skoro 300 kilometara dalje na jugu - navedeno je u knjizi.

Prema navodima u knjizi, Sovjeti su lagali i o načinu slijetanja jer su tvrdili da je zemlju dotakao unutar kapsule, a u stvarnosti je sletio padobranom. Pervušin u knjizi ističe da su razlog iznošenja te laži striktna pravila prema kojima let ne bi bio zvanično registrovan kao svjetski rekord.