Šest gradova i opština predstavilo projekte investitorima

Otpadne i pijaće vode BiH tema su “Biznis za Biznis” (B2B) konferencije otvorene danas u Hotelu „Drina“ u organizaciji kompanije „Resenva Konsalting“ („Resenva Consulting“) iz Novog Sada i Grada Bijeljina.

BIJELJINA

Događaj su podržale međunarodne institucije u BiH - Austrijska privreda u Bosni i Hercegovini (Advantage Austria) i Nacionalna agencija za podsticanje trgovine Ministarstva industrije i trgovine Češke (Czech Trade), a među učesnicima su kompanije „Carmeuse", „Besix Sanotec", „Homa", „Messer", „Strabag", „Duyar", „Market Connect", „Fichtner", „Mikro control", „Ocide", „Milanović inženjering", „Pfeiffer", „Mikro Kontrol", „Finance in Motion", „Hidroinženiring", „Zikmund". Pored njih, na konferenciji su predstavljene lokalne zajednice iz svih dijelova Srpske - Teslić, Istočno Sarajevo, Trebinje, Laktaši, Novi Grad i domaćin Bijeljina.

Učesnici konferencije imaju jedinstvenu priliku za upoznavanje sa nosiocima 19 potencijalnih projekata iz oblasti pijaćih i otpadnih voda u sedam lokalnih zajednica u Republici Srpskoj, ukupne vrijednosti 40 miliona evra.

Projekti se odnose na planiranje, izgradnju, instalacije i rekonstrukcije vodovodnih i kanalizacionih sistema.Kompanije će se licem u lice predstaviti nosiocima projekata, što je i prilika za upoznavanje sa novim tehnologijama i dobrom praksom u oblasti tretmana voda u zemljama Evropske Unije.

Direktor „Resenva Konsalting" Mirjam Dobrota je istakla da je cilj konferencije da se spoje predlagači projekata sa investitorima i na taj način ostvare saradnju.

- Potrudili smo se da privučemo što više predlagača projekata i investitora, sa područja Zapadnog Balkana, da bi olakšali realizaciju njihovih ideja. Na Konferenciji je deset firmi koje su došle da prezentuju svoja znanja i podijele višegodišnja iskustva - navela je Dobrota.Šef Kabineta Gradonačelnika Bijeljine Mile Pejčić izrazio je očekivanje da će Grad Bijeljina i u budućnosti biti domaćin značajnih događaja.

- Na jednom mjestu smo okupili proizvođače opreme, investitore koji su najbolji u oblasti pijaćih i otpadnih voda i predstavnike lokalnih zajednica. Nadamo se da će veliki dio ovih projekata biti realizovan zahvaljujući stručnom savjetovanju i kontaktu sa investitorima koji će boraviti u Bijeljini tokom ova dva dana - istakao je Pejčić.

Filip Kupfer, trgovinski savjetnik Ambasade Austrije u BiH podsjetio je da investicije Austrije u BiH u prethodnom periodu iznose oko1,3 milijarde evra.

- Ambasada je kontaktirala odgovarajuće austrijske firme i obavijestila ih o današnjoj Konferenciji. Takođe, predstavili smo im potencijale gradova i opština Republike Srpske - naveo je Kupfer, podsjećajući da je austrijska firma „Vabag" u Bijeljini realizovala vrlo uspješan projekat izgradnje prečistača otpadnih voda.