Spriječite oštećenja očiju kvalitetnim sunčanim naočalama

Prilikom kupnje obratite pozornost na postotke zaštite od UV zraka, te imaju li zaštitne polarizirajuće leće. Ne kupujte naočale s “placa”, jer će vam učiniti više štete nego koristi.

Moda i ljepota

Ljudi danas još uvijek premalo brinu o svojim očima, posebno kada je riječ o zaštiti protiv štetnog sunčevog zračenja. Kao što zračenje može štetiti koži, još više može štetiti našim očima, te nam ošteti vid. Zbog toga je potrebno nositi kvalitete sunčane naočale, koje imaju sve potrebne zaštite kako bi se spriječila brojna oštećenja dijelova oka, od kojih nastaju sive mrene ili degeneracije žute pjege, što eventualno može dovesti i do gubitka vida.

Tipovi zračenja

Naravno, kao pripomoć uvijek može dobro doći i šešir sa širokim obodom, a u posljednje se vrijeme koriste leće koje imaju zaštitu od zračenja čak i 90 posto. No, ipak još uvijek se najviše preporučuju kvalitetne sunčane naočale. No, prije nego što napišemo nešto više o tome kakve naočale izabrati, potrebno je shvatiti koja su to zračenja koja štete našem oku i na koji način.

UVC zračenje još uvijek uspješno apsorbira ozonski omotač i ne predstavlja opasnost za oko, dok s druge strane UVbB zračenje je najopasnije za oko. Naime, veliki dio tog zračenja ljudsko oko ne može blokirati, te dulje izlaganje može izazvati degeneraciju žute pjege. UVA zračenje donekle blokira očna leća. Dio ipak dopire do mrežnice oka, te kao posljedicu može izazvati njeno oštećenje.

Na što obratiti pozornost

Zbog toga je prilikom odabira sunčanih naočala potrebno paziti na nekoliko bitnih stvari, prvenstveno stupanj zaštite. Naime, nije dovoljno da su naočale dovoljno zatamnjene. Ako kupite tamne naočale "s placa", vaše zjenice će se još više raširiti, ali oči neće biti zaštićene od zračenja, nego će baš doći do obratnog efekta, još će više biti izložene zračenju.

Slijedeća stvar na koju morate obratiti pozornost prilikom kupnje, je da naočale ne smiju imati stupanj propusnosti zraka manji od 80 posto. Treća stvar, ukoliko, želite uistinu vrhunsku zaštitu, kupite naočale koje imaju polarizirane leće. O čemu se ustvari radi? Zrake koje dolaze do zemlje reflektiraju od različitih glatkih površina kao što su vodene površine, snijeg, mokre ceste. Takva svijetlost koja iz različitih kutova dolazi do očiju može izazvati zasljepljenje. Polarizirajuće leće smanjuju bliještanje i na taj način dodatno zaštićuju oko.

Test s naočalama

Ukoliko već mislite za imate dobre polarizirane naočale, možete ih provjeriti vrlo jednostavnim testom. Stavite naočale i jedno oko prekrijete rukom. Pogledajte u neku ravnu liniju i glavu polako pokrećite s lijeva nadesno, a zatim i odozgo prema dolje. Leća je kvalitetna ukoliko linija u koju gledate u svakom položaju ostane ravna. Ukoliko je linija u bilo kojem položaju iskrivljena, naočale nisu polarizirane i morate izabrati druge naočale.

Drugi test je da stavite naočale, uzmete mobitel u ruke i pogledate u ekran. Polako počnite rotirati naočale u vodoravni položaj. Slika s ekrana bi vam trebala nestati. Ukoliko se to ne dogodi, naočale nisu polarizirane.

Ako trebate savršene naočale bacite pogled i na Vogueovu mini kolekciju Kate's Select. Vogue testimonial za 2011. godinu, Kate Moss, odabrala je šest ikonskih modela iz Vogue kolekcije naočala u rasponu od boje jorgovana, maka, topaza, tamno plave, pa do klasične crne i kornjačevine.

Veliki oblici, printevi i boje inspirirane 80-tim godinama, kombinirani su sa chic detaljima, ženstvenim i sofisticiranim kao što su tubaste ručkice naočala s tankim i finim metalnim dekoracijama. Kolekciju definira rafinirana ekstravagancija, stvorena za Vogue ženu: elegantnu, trendi i uvijek klasičnog stila.