Nezadovoljstvo sastavom komisije za slučaj "Sejdić - Finci"

  • BiH
  • 20. Oct 2011.

Vijeće nacionalnih manjina pozdravilo je formiranje parlamentarne komisije za provođenje presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u slučaju "Sejdić i Finci", ali je nezadovoljno što njihov predstavnik neće moći ravnopravno da učestvuje u radu komisije.

Nezadovoljstvo sastavom komisije za slučaj "Sejdić - Finci"

Vijeće je na današnjoj sjednici u Sarajevu ponovilo da ne odustaje od svojih ranijih prijedloga amandmana na Ustav BiH, među kojima je i taj da se u Ustavu, osim konstitutivnih naroda, nabroje zakonom priznate nacionalne manjine, te da se odrednica "ostali" zamijeni odrednicom "nacionalno neopredijeljeni".

Drugim prijedlogom ustavnih amandmana predviđa se da Predsjedništvo BiH umjesto tri broji četiri člana, pri čemu bi četvrti član bio biran na cijeloj teritoriji BiH i ne bi bio iz reda konstitutivnih naroda.Kao ne manje bitan prijedlog amandmana naveden je zahtjev da u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, osim sadašnja tri kluba sastavljena od po pet članova konstitutivnih naroda, bude osnovan i klub nacionalnih manjina sastavljen od četiri člana, po dva iz Republike Srpske i Federacije BiH.

Kako bi se izbjegle manipulacije, članove kluba biralo bi Vijeće nacionalnih manjina, a ne partije.Članovi Vijeća nacionalnih manjina iznijeli su više primjedbi što pri formiranju parlamentarne komisije za slučaj "Sejdić - Finci" nisu bili konsultovani, ocjenjujući da je to primjer nepoštovanja nacionalnih manjina u BiH i nastavak prakse da drugi rješavaju probleme manjina umjesto da to oni sami rade.

Prema jednom od izrečenih mišljenja, provođenje presude "Sejdić - Finci" bila je prilika da nacionalne manjine poprave svoj položaj u društvu. Na sjednici je ocijenjeno da su rokovi u kojima parlamentarna komisija treba da predloži amandmane na izmjene Ustava BiH, a potom i Izbornog zakona BiH nerealni.

Danas je potvrđeno da će Vehid Šehić u ime Vijeća nacionalnih manjina prisustvovati narednim sjednicama Komisije.Na osnovu zaključka Predstavničkog i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH formirana je Privremena zajednička komisija za provođenje presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu "Sejdić - Finci", koju čine predstavnici 13 stranaka zastupljenih u Parlamentarnoj skupštini.

Zadatak je komisije da u skladu sa presudom Evropskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić i Finci" do 30. novembra pripremi prijedloge amandmana na Ustav BiH, a do 31. decembra prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA