Završena konferencija pravoslavnih vojnih sveštenika

Druga Međunarodna konferencija pravoslavnih vojnih sveštenika o temi "Vojni kapelani - vojnici ili sveštenici" završena je danas u Bijeljini.

Završena konferencija pravoslavnih vojnih sveštenika

"Na konferenciji, koja je trajala četiri dana, prisustvovalo je 50 učesnika iz 13 država, među kojima je bilo šest episkopa, 12 domaćih i 12 stranih vojnih sveštenika, te predstavnici Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH", izjavio je nastojatelj Kancelarije pravoslavnog dušebrižništva pri Ministarstvu odbrane BiH jerej Slađan Vlajić.

Tokom konferencije održana su predavanja o životu i radu vojnog sveštenika u jedinici, kao i rasprava o učešću vojnih sveštenika u misijama podrške miru.

Vlajić je rekao da vojni sveštenici moraju poštovati kanone i ustav Crkve, ali oni imaju odgovornost i prema ministru odbrane i pretpostavljenom komandantu.

Konferenciji za novinare, koja je održana u Etno-selu "Stanišić", osim Vlajića, prisustvovali su bataljonski sveštenik jerej Siniša Šarenac i brigadni sveštenik jerej Ivan Savinović.

Jedna od tema konferencije bila je svakodnevni rad vojnog sveštenika. Jerej Savinović navodi da sveštenik nema određeno radno vrijeme, te da su oni sveštenici 24 časa, bez obzira da li nose uniformu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA