Ne može se govoriti o godini izlaska iz krize

Predsjednik Vlade Republike Srpske Aleksandar Džombić izjavio je da se za 2011. godinu ne može reći da je godina izlaska iz krize, iako su ekonomski pokazatelji takvi da ukazuju na oporavak privrede.

Ne može se govoriti o godini izlaska iz krize

"Ne možemo da zanemarimo pokazatelje jer je u 2010. godini zabilježen rast privrede od 0,8 odsto i rast industrijske proizvodnje od pet odsto. Ove godine nastavili smo sa rastom industrijske proizvodnje i u toku devet mjeseci ona iznosi 6,8 odsto, a rast privredne aktivnosti i bruto domaćeg proizvoda je 1,6, dok je za prvo polugodište 1,7 odsto", istakao je Džombić.

Premijer RS rekao je sinoć za Televiziju BN da su to podaci koji ukazuju na oporavak i pozitivne impulse u privredi, ali je suviše rano da se proglasi izlazak iz krize.

"U Ekonomskoj politici jasno smo rekli da 2011. godinu ne možemo proglasiti godinom izlaska iz krize, te da se to može očekivati u drugoj polovini i posljednjem kvartalu 2012. godine, ukoliko ne dođe do novih poremećaja u globalnoj ekonomiji, a posebno zapadnom tržištu od kojeg zavisi ekonomija RS", rekao je Džombić.

On je naglasio da redovna isplata svih socijalnih davanja u RS pokazuje da nema poremećaja ili crnih scenarija, jer se ekonomske politike provode u skladu sa planiranim.Govoreći o fiskalnoj stabilnosti BiH, Džombić je rekao da ona zavisi od volje Savjeta ministara BiH da napravi uštede.

On je optužio zajedničke institucije za rastrošnost, ističući da se enormnim povećavanjem potrošnje na nivou BiH šteti entitetima. Džombić je najavio da će Vlada RS vrlo skoro razmatrati informaciju aktivnosti i efikasnosti svih prenesenih nadležnosti BiH, uključujući i podatke koliko to košta RS.

Premijer RS je naglasio da za fiskalnu stabilnost BiH svi nivoi vlasti moraju imati razumijevanja, ukazavši na činjenicu da ukupna fiskalna stabilnost države zavisi od dobro strukturisanih budžeta RS i Federacije BiH, jer na entitetima leže sva socijalna pitanja, podrška privredi, kao i odgovornost za otplatu unutrašnjeg i spoljnjeg duga.

"Ukoliko se nečinjenjem ušteda od Savjeta ministara pokuša napraviti destabilizacija entiteta, to neće donijeti dobro ni BiH. Svi moraju shvatiti da niko nije isključen iz tog sistema i kada god mi predstavnici RS to kažemo u Fiskalnom savjetu BiH, dobijemo etiketu da smo protiv države", upozorio je Džombić.

On je pojasnio da RS neće dozvoliti povećavanje zahvatanja sa Jedinstvenog računa za zajedničke institucije, jer bi time ostalo manje prihoda za entitete.

Govoreći o mjerama ušteda u RS, Džombić je kao primjer naveo manje materijalne troškove, te smanjivanje plata visokopozicioniranim službenicima koje sada mogu iznositi do 3.500 KM za ljude koji su stariji i imaju više radnog staža.

Predsjednik Vlade RS odbacio je navode o vršenju pritiska na glavnog revizora RS Boška Čeku, ističući da je u Narodnoj skupštini RS iznosio primjedbe na revizorski izvještaj."Smatram da revizija mora da poboljša svoj standard, jer moramo da dobijemo revizorske izvještaje koji će unaprijediti javne finansije ", rekao je Džombić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA