Vratiti se izvornom Dejtonu

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je suštinski razlog što nije formirana vlast na nivou države postojanje više koncepta u BiH i istakao da dejtonski koncept, za koji se on zalaže, predviđa balans, rotaciju i ravnopravnu zastupljenost naroda.

Vratiti se izvornom Dejtonu

On je napomenuo da je godinu dana bilo pokušaja za formiranje vlasti na nivou BiH, za šta je Srpska bila spremna odmah nakon izbora, kao i sada, te ocijenio da bi bilo najbolje vratiti se izvornom Dejtonu jer bi na taj način već sada bile formirane zajedničke institucije.

"Nismo nešto posebno tužni zbog svega što se dešava, jer je vidljivo da sve što je Evropa, pa i međunarodna zajednica pokušavala da podrži u BiH predstavlja imaginaciju koja ne donosi rješenje. Najbolje se vratiti izvornom Dejtonu", rekao je Dodik za ''Glas Amerike" tokom posjete Sjedinjenim Državama.

On je ponovio da je za BiH najbolje rješenje da se vrati na dejtonski izvorni balans. "Onda bismo znali da Hrvati mogu da predlože svoje predstavnike, mi Srbi svoje, a Bošnjaci svoje. I ne bi bilo eksperimenata. Ovako smo svi u fazi nekog esperimenta koji možda zvuči primamljivo nekima u Evropi, ali on je neostvarljiv u BiH gdje postoje realni odnosi između tri konstitutivna naroda i dva entiteta", istakao je Dodik.

Prema njegovim riječima, formiranje vlasti je bilo lako završavano u svim prethodnim slučajevima, dok se nije pojavila politika koja podrazumijeva želju da jedna politička partija bude predstavnička i za više od jednog naroda, bez obzira što za nju glasa isključivo, recimo, bošnjački narod. Tu je, podsjetio je on, došlo do problema u FBiH između političkih predstavnika Bošnjaka i Hrvata i krize koja je dovela do toga da je visoki predstavnik bukvalno formirao Vladu FBiH.

On je naglasio da je Izvještaju o napretku Evropske komsije za BiH, koji je nagativan, jedino Srpska pohvaljena da je razvila dovoljno kapaciteta da bi se mogla kretati uspješno ka EU, naspram Federacije koja ne pokazuje sposobnost da to obezbijedi.

Na pitanje novinara da prokomentariše to što je Srpska potrošila 13 miliona dolara na lobiranje u posljednje četiri godine u SAD, Dodik je rekao da je značajno popravljena pozicija Republike i da ima više razumijevanja za nju, u šta se uvjerio ovih dana boraveći u Kongresu, Senatu, Stejt dipartmentu i Komitetu za nacionalnu bezbjednost.

"Ima više razumijevanja za to što radimo. Odluka o lobiranju zasniva se na važnim odlukama vlasti. Novac je transparentan. Sredstva se izdvajaju u budžetu. To što misle u FBiH za nas nije važno, mi ne trošimo njihov novac, za razliku od njih. Stalno su nam dužni ogromne svote novca", rekao je Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA