Urediti oblast zbrinjavanja plastičnih kesa

Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske predložiće naredne godine u saradnji sa Centrima civilnih inicijativa uredbe koje bi trebalo da urede oblast zbrinjavanja plastičnih kesa, najavila je resorni ministar Srebrenka Golić. Golićeva je nakon sastanka sa predstavnicima Centara civilnih inicijativa izjavila da su danas dogovoreni način i metode kako da se uskladi ova oblast.

Urediti oblast zbrinjavanja plastičnih kesa

U rješavanje ovog problema biće angažovani i proizvođači plastične ambalaže, odnosno vrećica sa teritorije Republike Srpske i Federacije BiH, te distrikta Brčko, ali i predstavnici Privredne komore i Ekonomsko socijalnog savjeta. Golićeva rekla je novinarima da je za početak dogovoreno da se sačini registar svih proizvođača plastičnih kesa koji se nalaze na teritoriji RS, što je obaveza resornog ministarstva.

"Zakonski osnov za ovu uredbu postoji i danas je dogovoreno da ona bude predložena u 2012. godini, jer treba uraditi još mnogo posla da bi tu uredbu mogla usvojiti Vlada", kaže Golićeva. Ona je dodala da je konstatovano da proizvođači plastičnih kesa u svojim proizvodnim procesima ne treba da mijenjaju ništa osim komponenata, granulata, aditiva koji se koriste, što neće predstavljati opterećenje ili potrebu za novim postorjenjima. Propisi će biti usklađeni sa evropskim, što je, navodi Golićeva, i obaveza u procesu pristupanja i pridruživanja zemljama EU.

Prema njenim riječima, u kasnijem periodu biće predviđeni određeni podsticaji koje će proizvođačima biorazgradivih kesa davati Fond za zaštitu životne sredine. Golićeva je napomenula da je ideja o zbrinjavanju plastičnih kesa potekla od Centara civilnih inicijativa, što je Ministarstvo prihvatilo i prve akcije je najavila za sedam do deset dana.

Projekt menadžer Centra civilnih inicijativa Siniša Bencun istakao je da se u BiH godišnje potroši više od milijardu plastičnih kesa, te da je osnovni problem što su proizvodne cijene tih kesa veoma niske, a proces reciklaže veoma skup.

Bencun je dodao da u tom smislu jasan napredak mogu donijeti isključivo propisi u okviru nadležnih ministarstava u Srpskoj i F BiH, te naglasio da će za sve koji budu spremni da razvijaju tehnologije za proizvodnju biorazgradivih kesa biti obezbijeđeni podsticaj, a za proizvodnju tankih plastičnih kesa uvedeni određeni nameti.

On je pozvao građane da odbijaju plastične kese, da nose sopstvene kese za višekratnu upotrebu ili cegere, i tako daju doprinos da se ova oblast uredi taso da životna sredina u potpunosti bude zaštićena. Bencun je najavio postavljanje štandova u Banjaluci, Bijeljini, Trebinju, Mostaru, Tuzli i Sarajevu gdje će se građanima koji odbiju plastičnu kesu i potpišu peticiju uručiti ceger sa promotivnim materijalom koji će ih jasno upoznati o štetnosti plastičnih kesa, ali i o alternativama i rješenjima napravljenim u zemljama u regionu i u EU.

Plastičnoj kesi potrebno je od 100 do 300 godina da se raspadne, a prosječno vrijeme upotrebe je oko 20 minuta, dok se reciklažni ciklus može završiti za mjesec od bacanja u kantu do ponovnog korištenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

16°

  • 17:00

    15°C
  • 20:00

    12°C
  • 23:00

    9°C
Oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

131 cm

Promjena: -5cm

Sava Jamena

323 cm

Promjena: 0cm

Podaci ažurirani: 23. Apr 2024. 12:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI