Skupština RS svake godine sve bolja

Narodna skupština RS (NS RS), koja sutra obilježava 20 godina svog postojanja, imala je jednu od najznačajnijih uloga u stvaranju RS i njenom napretku, ocijenili su poslanici koji učestvuju u radu sadašnjeg saziva.

Skupština RS svake godine sve bolja

Mnogi poslanici ističu da se sa tehničkog stanovišta većina zemalja bivše Jugoslavije ne može pohvaliti rezultatima koje trenutno postiže NS RS, koja je izrasla u najekspeditivniji parlament u regionu. Kostantin Vasić, poslanik SDS-a u NS RS, kaže da je uloga parlamenta u protekle dvije decenije bila ogromna, a možda i najznačajnija u političkom životu i radu Republike Srpske.

"Od osnivanja, NS RS konstantno poboljšava svoj rad, tako da danas radi mnogo bolje i ekspeditivnije, donoseći značajne zakone za RS i ukupno cijelo društvo. Svake godine usavršava svoj rad, što je jasan pokazatelj njene budućnosti", kazao je Vasić.

Mnogi poslanici ističu da je možda i najznačajnije u proteklih 20 godina to što je NS RS u svim kriznim situacijama u Republici Srpskoj bila zvijezda vodilja i ona koja je uvijek iznalazila neka rješenja. "Radi se o velikom jubileju. NS RS je vremenom ojačala u svakom segmentu. To se može vidjeti i kroz rad odbora, poslovnike, rasprave... Odbori su nekada bili tu samo forme radi, zato što se podrazumijeva da to ima jedan parlament. Danas je sasvim druga situacija i odbori igraju značajnu ulogu u radu NS RS. Skupština je imala najznačajniju ulogu u svim kriznim situacijama i svojim odlukama i zaključcima značajno je učvrstila svoju poziciju", kazao je Nikola Baštinac, poslanik SNSD-a u NS RS.

On ističe da je takođe jako bitno to što se iz saziva u saziv u parlamentu poboljšava kultura dijaloga, tako da su danas neprimjereni komentari ili uvrede vrlo rijetki, a nekada su bili svakodnevica. Slobodan Popović, šef Kluba poslanika SDP - SDA u Narodnoj skupštini RS, kaže da su RS i NS RS nezaobilazne činjenice te da bi potonja trebalo da predstavlja jedan nezaobilazan faktor u političkim procesima.

"Objektivno u praksi to i nije baš tako. Vladajuća većina NS RS koristi kao protočni bojler i često je zloupotrebljava", kaže Popović i ističe da je u svakom slučaju sa tehničke strane NS RS jedna od najboljih u regionu.

Povodom ovog jubileja u ponedjeljak će u 18 časova u zgradi NS RS u Banjaluci biti otvorena izložba ''Narodna skupština Republike Srpske 1991 - 2011'', a u 20 časova u Kulturnom centru Banski dvor biće održana svečana akademija. NS RS počela je sa radom 24. oktobra 1991. godine kao Skupština srpskog naroda BiH, čije je administrativno sjedište bilo u Sarajevu.

Tokom teških godina rata iz bezbjednosnih razloga izmještena je iz Sarajeva i nadalje funkcioniše i zasjeda u Palama. Administrativno sjedište NS RS 1998. godine biva preseljeno u Banjaluku, gdje se i danas nalazi. Po okončanju ratnih dejstava, potpisivanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma 1995. godine, NS RS preuzima primarnu odgovornost sprovođenja normativne državne reizgradnje i obnove.

Sastav NS RS, prema savremenim parlamentarnim principima, čine 83 narodna poslanika izabrana na neposrednim parlamentarnim izborima. Narodni poslanici u NS RS su birani do 2002. godine na mandat u trajanju od dvije godine, a od 2002. godine, u skladu sa novom zakonskom regulativom, biraju se na mandat u trajanju od četiri godine.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA