Sneža vas treba!

Razmišljajući dugo kako da započnem ovu priču iz glave mi ne izlazi slika koju sam kao i ostale moje kolege gledala dok smo dočekivali najavljene nam goste iz Negotina. Porodicu Savić koja će kod nas doći da napravimo emisiju o njihovoj bolesnoj kćerci Snežani za koju ne apeluju nego mole za pomoć.

Sneža vas treba!

I na prvi poziv, kao i uvek, tu smo da pomognemo. U prostorije „ Skala" radija u zakazano vreme ulazi čovek i u rukama nosi od umora i sedativa uspavanu devojčicu, za njom ulazi jos jedna predivnog osmeha i veselih očiju ona se zove Sara a za njom i mama. Tu sliku bih nazvala nada, vera da ima nade da Sneža živi, a njihova priča izgleda ovako:

Porodica Savić (Tomislav, Danijela, Sara i Snežana) živi u Negotinu u jednoj sobi koja je puna vlage i nalazi se u jednom radničkom naselju, u njoj se se odvija život četvoročlane porodice. Nedavno im je jedna firma kupila još jednu sobu od dvadeset metara kvadratnih i radi se na proširenju postojećeg prostora.

Tomica, tata bolesne Sneže, jedini radi i kući svakog meseca donese 250 evra (oko 500 KM ) dok mu se od toga odbija 100 evra za kredit koji je podigao da bi lečio svoje dete. Mama Danijela je nezaposlena jer neko uz Snežu mora uvek da bude. A Sneža je petogodišnja devojčica kojoj je već deseti dan po rođenju otkriveno oboljenje rektuma „stenoza anusa" koja je operacijom donekle rešena. A onda su se nizale i druge bolesti, epilepsija, celijaklija (nepodnošljivost organizma na gluten - što zahteva posebnu ishranu), šum i rupica na srcu, astma zbog koje ima često gušenje, visok pritisak (za koji koristi lekove za odrasle ljude) i na kraju joj je otkrivena veoma retka Krabeova bolest zbog koje dolazi do otkazivanja mentalne i mišićne funkcije, do deformiteta prstića na nogama i rukama, gubitak vida i sluha a krajnji ishod je paraliza i smrt.

Za malu Snežu, koja se za sada leči u Srbiji i Sloveniji, postoji izlaz i postoji spas a to je lečenje u Atini za koje je neophodan novac a donor za matične ćelije je njena mlađa trogodišnja sestra Sara iz čijih će mlečnih zubića biti izvađene ćelije za potrebno lečenje.

Ovo je samo deo jedne preteške životne priče i borbe za dečiji život. Kao i do sada budimo humani, dajmo Snezi šansu da bolničke krevete zameni drugarima, smehom i igrom, da njeno preteško pitanje često postavljeno njenoj mami „ Hoću li ja umreti? „ zamenimo nekim lepim dečijim pitanjem.

Snežani Savić pomažu dobri i humani ljudi, fondacija „ Aleksandar Šapić" i mnogi drugi ali je to nedovoljno da mala Sneža ode za Atinu na operaciju koja joj je sva nada da će da živi.

I još nešto - kad je pošla iz Negotina za Bijeljinu i Ugljevik, a morali su joj objasniti zašto tako rano ustaje i gde ide, postavila je pitanje „ Hoćeli te čike i tete meni pomoći ili ću ja umreti?"

ONA ČEKA NAŠ ODGOVOR!

Žiro račun Pavlović banka:

Savić Tomislav

554 - 405 - 000551 - 01 - 58

Devizni žiro račun Pavlović banka:

Savič Tomislav

BA395542110004480115

SWIFT: PAVLBA22

Devizni žiro račun Unikredit banka:

Tomislav Savić

UNIKREDIT BANK AG

SWIFT : HYVEDEMM

Kontakt telefon porodice Savić: 00381/ 69 - 19 - 05 - 979

Pripremila: Nela Petrović

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA