Gradske stipendije za 151 učenika i studenta

Grad Bijeljina u ovoj godini stipendira 151 učenika i studenta, navodi se u izvještaju Gradske uprave koji će biti razmatran u Skupštini grada 26. septembra.

Gradske stipendije za 151 učenika i studenta

Među gradskim stipendistima je 48 studenata, 20 učenika generacije srednjih škola, 47 učenika generacije u osnovnim školama, tri učenika sa posebnim potrebama koja borave u specijalizovanim ustanovama i 33 učenika sa posebnim potrebama u osnovnim i srednjim školama u Bijeljini.

Za učenike generacije osnovnih škola i učenike sa posebnim potrebama koji se školuju u osnovnim i srednjim školama na području grada mjesečna stipendija je 80 KM, a za učenike sa posebnim potrebama koji se školuju u specijalizovanim ustanovama van područja Bijeljine 120 KM.

Studentima visokoškolskih ustanova stipendija je 170 KM, a može biti uvećana za stimulativni iznos koji zavisi od postignute prosječne ocjene tokom studiranja.

Za magistarski rad ili njegov ekvivalent određen je jednokratni novčani iznos od 1.500 KM, a za doktorsku tezu 2.000 KM. Stipendije se isplaćuju za period od 10 mjeseci, a naučnoistraživački radovi se finansiraju jednokratnim novčanim iznosima.

Za predviđenu dodjelu 26 studentskih stipendija ove je godine bilo prijavljeno 67 kandidata, od kojih je 48 ispunjavalo uslove koji se odnose na struku i prosječnu ocjenu.

Za deficitarna zanimanja profesora matematike, fizike i muzike, doktora medicine, inženjera elektrotehnike, građevine, geodezije, saobraćaja i mašinstva dodijeljeno je 20 gradskih stipendija.

Za kategoriju studenta tehničkih i društvenih nauka koji su djeca pogunulih boraca dodijenjene su četiri stipendije, a dvije za studente koji pripadaju manje zastupljenim konstitutivnim narodima i grupi "Ostalih".

Pravilnikom o kriterijumima i postupku za stipendiranje u Bijeljini predviđena je i dodjela jednokratnih novčanih nagrada učenicima generacije osnovnih i srednjih škola i učenicima i nastavnicima koji su ih pripremali za osvojeno prvo, drugo ili treće mjesto na republičkim, državnim ili međunarodnim takmičenjima iz znanja, kao i nastavnicima koji su dobili unapređenje u struci mentor, savjetnik ili viši savjetnik.

Nagrada od 100 KM predviđena je za učenika generacije osnovnih i srednjih škola, te 150, 100 i 50 KM za učenike koji su osvojili prvo drugo ili treće mjesto na takmičenjima iz nastavnih predmeta.

Za nastavnike koji su ih pripremali određena je nagrada od 100 KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA