DOLAZIMO LIČNO - Lica sa invaliditetom traže bolji pristup institucijama

U Bijeljini je održana ulična akcija pod nazivom "Dolazim lično" koju je organizovala Koalicija organizacija osoba sa invaliditetom Grada Bijeljina "Kolosi", kako bi ukazali na problem nepristupačnosti velikog broja javnih ustanova.

DOLAZIMO LIČNO - Lica sa invaliditetom traže bolji pristup institucijama

Lica sa invaliditetom su istakla da je veliki broj mjesta na koja moraju da dođu lično kako bi obavili neki posao, ali da im to nije omogućeno zbog arhitektonskih barijera ili nedostatka tumača.

Pozvali su nadležne da riješe bar dio ovih problema. Bijeljina - lica sa invaliditetom

Na zgradi gradske uprave napravljene su rampe za pristup invalidskih kolica u šalter salama, ali lica u kolicima i dalje ne mogu ući u najveći dio objekta. Zatražili su da se izgradi rampa i lift u ovoj zgradi.

- Dobijamo pozive na određena predavanja, promocije ili obilježavanja, ali mi ne dolazimo, jer jednostavno ne dozvoljavaju da se koje koriste kolica nose uz stepenice - kaže Milorad Јović, tehnički sekretar Koalicije "Kolosi".

Situacija je još teža kada je u pitanju zgrada suda u koju je nemoguće ući kolicima. Ovdje postoji rampa, ali je njen nagib takav da se ne može koristiti, pa većinu poslova iz nadležnosti suda lica sa invaliditetom obavljaju na ulici.

- Јako se često dešava osobama sa invaliditetom da svoje poslove obavljaju na trotoaru ili da čekaju, a veliki je problem kad pada kiša. Uostalom, mi i ne želimo da dokumente ovjeravamo na trotoaru, želimo da uđemo lično u institucije - kaže Boris Cvjetković, predsjedavajući Koalicije "Kolosi".

Pristup javnim ustanovama i institucijama, odnosno uslugama koje pružaju, otežan je i licima sa drugim tjelesnim oštećenjima kao što su slijepi i slabovidi ili lica sa oštećenjima sluha.

- Bilo bi dobro dabar na stepenice stave žute trake,jerslabovidna osoba kad silazi niz stepenice ne zna gdje je kraj tih stepenica ni gdje je početak - kaže Ljiljana Јovičić, predsjednica Organizacije slijepih i slabovidih lica Bijeljina.

Grupa lica sa invaliditetom sa transparentima na kojima su poruke upućene javnosti i predstavnicima ustanova obišla je i gradski muzej, Poresku upravu, Poštu, ukazala na problem pristupačnosti u Policijskoj upravi i Domu zdravlja, ali i pozdravila pozitivan primjer gradske biblioteke i Centra za kulturu koji su prilagođeni svim građanima.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA