Budžet grada stabilan, dugovi vraćeni zahvaljujući kreditu

Budžet Bijeljine je stabilan za vladajuće stranke, dok opozicija u Skupštini grada tvrdi da se tekuća likvidnost održava zaduživanjem i prodajom gradske imovine.

Budžet grada stabilan, dugovi vraćeni zahvaljujući kreditu

Na današnjoj sjednici izvještaj o izvršenju lokalnog budžeta od 52,4 miliona maraka, u kojem je iskazan suficit od 1,9 miliona maraka u prvoj polovini godine, usvojen je sa 19 glasova "za" i devet protiv od prisutnih odbornika.

Načelnik gradskog Odjeljenja za finansije Slavko Bašić rekao je da i podaci za devet mjeseci pokazuju stabilnost budžeta iz kojeg se redovno finansiraju sve obaveze, te da je izmirena većina dugova iz prošle godine, zahvaljujući kreditu za te namjene.

Odbornik Vaso Arsenović iz SNSD-a upozorio je da je trošenje iz budžeta Bijeljine za tri miliona maraka veće u odnosu na prošlu godinu, pri čemu je većina potrošena na plate administarcije, dok su neporeski prihodi od renti i zakupa koje prikuplja Grad ispod plana 1,5 miliona maraka.

Predsjednik Kluba odbornika SNSD-a Nedeljko Ćorić kritikovao je gradske odbornike koji su odbili raspravu o stanju u Banji Dvorovi gdje 51 radnik štrajkuje od 11. septembra i poručio da bi prikazani suficit u budžetu morao biti upotrebljen za rješavanje i ovakvih problema građana.

Ćorić je negirao tvrdnje lokalne vlasti o izmirenju dugova, navodeći primjer najranjivijih kategorija kao što je četvoro djece bez roditelja iz Bijeljine za čiji se smještaj u domu "Rada Vranješević" u Banjaluci dugo već na plaćaju obaveze iz budžeta.

Odgovarajući opozicionim odbornicima, predsjednik Skupštine grada Slaviša Marković rekao je da je skupštinska većina spremna za tematsku sjednicu o Banji Dvorovi.

Načelnik Odjeljenja za finansije Slavko Bašić potvrdio je da postoji još dugovanja iz ranijeg perioda, ali je istakao da se pri isplatama iz gradskog budžeta insistira na što ažurnijem plaćanju u domenu socijalne zaštite.

Odbornik LJubiša Petrović iz pokreta "Uspješna Srpska" ocijenio je da se budžet Bijeljine puni novim zaduživanjem i prodajom gradske imovine, koja je šest puta veća od plana, dok je privredna aktivnost smanjena i nema novog zapošljavanja.

"Iz budžeta Bijeljine je za privredu utrošeno 115.000 KM, a oni u gradsku kasu donesu 22 miliona maraka godišnje, za poljoprivredu kao stratešku granu izdvojeno je 300.000 KM, ali je zato za sport potrošeno čak 700.000 maraka", rekao je Petrović.

Kritike je odbacio šef Kluba odbornika SDS-a Jovan Gajić obrazloženjem da će ulaganje u poljoprivredu, prema prirodi ove djelatnosti, biti povećano u drugoj polovini godine, dok je za prodaju imovine pojasnio da je riječ o uređenju industrijskih zona s ciljem jačanja privrednih aktivnosti i novog zapošljavanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

  • 08:00

    7°C
  • 11:00

    11°C
  • 14:00

    17°C
Oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

86 cm

Promjena: -1cm

Sava Jamena

311 cm

Promjena: 1cm

Podaci ažurirani: 27. Apr 2024. 05:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI