Radnici Banje Dvorovi da izaberu novo rukovodstvo ili Banja ide u stečaj

U Bijeljini je danas održan sastanak predstavnika Ministarstva trgovine i turizma Republike Srpske, Gradske uprave i Banje Dvorovi na kome su razmatrana moguća rješenja za probleme ove Banje.

Radnici Banje Dvorovi da izaberu novo rukovodstvo ili Banja ide u stečaj

- Problem Banje Dvorovi je složen, traje već godinama i nije moguće pronaći brzo rješenje. Nakon izbora novog rukovodstva Banje, Gradska uprava je početkom godine predložila da svi radnici Banje pređu na minimalna primanja, a da oni koji su pred penzijom dobiju otpremnine. Takođe, Gradska uprava je preuzela otplatu kredita u visini od 450.000 KM, a iz gradskog budžeta samo ove godine izdvojeno je 205.000 KM za prevazilazak problema u Banji. Ipak, sedam mjeseci nakon preduzimanja ovih mjera Banja je i dalje u problemima - istakao je gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić.

On je naveo da je Gradska uprava ponudila radnicima da sami izaberu novo rukovodstvo do 19. oktobra ove godine s obzirom da predstavnici Štrajkačkog odbora tvrde da mogu samostalno da rade, a obećano im je i da će Gradska uprava nastaviti da otplaćuje kredit. Takođe, postoji i obećanje da se preko Odluke Vlade odgode, odnosno reprogramiraju dugovi prema Poreskoj upravi.

- U protivnom, u četvrtak, 19. oktobra, proglasićemo stečaj i, prema Zakonu, iz stečajne mase isplatiti plate radnicima, dugove poreskoj upravi i druge obaveze. Ako dođe do stečaja, potražićemo strateškog partnera koji bi dokapitalizovao Banju i obnovio njen rad - pojasnio je Mićić.

Savjetnik ministra trgovine i turizma Aleksandar Đurić naveo je da su u Banji kulminirali nagomilani dugogodišnji problemi.

- Sva eventualna rješenja su u suprostavljenim interesima. Gradonačelnik je više puta boravio u Vladi i Ministarstvima pokušavajući da pronađe rješenje, ali problemi su zaista veliki. Ministarstvo trgovine i turizma je nekoliko puta prethodnih godina grantovima pomagalo Banji novčanim sredstvima u iznosima oko 100.000 KM za podsticanje razvoja trurizma - naveo je Đurić.

Predsjednik Sindikata Banje Dvorovi Zoran Ostojić naveo je da očekuje da će radnici imenovati novo rukovodstvo do četvrtka, kao i da će tražiti podršku Ministarstva trgovine i turizma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA