Grad poklanja montažne objekte, a u školi tesno

Skupština grada Bijeljina donela je odluku da se pravo korišćenja nad objektom područne škole u naselju tzv. “Fincov salaš”, koja je zatvorena pre tri godine, prenese na Grad da bi bilo ustupljeno jednoj nevladinoj organizaciji.

Grad poklanja montažne objekte, a u školi tesno

Istovremeno, Područna škola u Patkovači već ima nedostatak prostora, pa će već početkom naredne školske godine biti zatražena nova dogradnja škole.

Ovoj odluci usprotivili su se rukovodstvo Osnovne škole "Jovan Dučić", ali i roditelji čija deca u ovoj školi pohađaju nastavu.

Područna škola u takozvanom naselju "Fincov salaš" zatvorena je odlukom resornog ministarstva zbog nedovoljnog broja učenika.

Rukovodstvo ove škole tražilo je od gradske uprave da se ovaj montažni objekat prebaci u dvorište centralne škole ili na na neku drugu lokaciju, jer je izvesno da sadašnji prostor postaje nedovoljan.

- Montažni objekat koji je izgrađen 2001. godine u naselju "Fincov salaš" vrlo je uslovan. Nakon zatvaranja ove područne škole, obavestili smo gradsku upravu čije je to vlasništvo, da objekat ne koristimo više. Istovremeno smo obavestili i resorno odeljenje da nam je u školi u Patkovači potrebno proširenje učioničkog prostora i predložili da se ovaj objekat preseli. Nažalost, odgovorili su nam da će taj objekat biti ustupljen jednoj nevladinoj organizaciji. Nismo se obraćali Ministarstvu prosvete i kulture RS jer to nije njihova nadležnost, a ovaj problem bi trebalo da reši lokalna zajednica - istakao je Dejan Vuković, direktor Osnovne škole „Jovan Dučić" Bijeljina.

Škola u Patkovači izgrađena je pre nešto više od jedne decenije i već je dograđivana, ali je učionički prostor nedovoljan za sve veći broj učenika.

Od ukupno 1.200 učenika Osnovne škole "Jovan Dučić", čak 520 je u Patkovači. Samo ove godine u prvi razred upisano je 65 dece.

Član Saveta roditelja, Radenko Lukić, kaže da je neracionalno ustupati nekome školsku imovinu, a zatim od resornog ministarstva tražiti da finansira novo proširenje škole.

- Ovo je veliko naselje koje se iz godine u godinu gradi i proširuje i u koje se i dalje doseljavaju mlade, tek zasnovane porodice, pa se broj dece povećava. Nas je direktor škole već upoznao sa nedostatkom učionica. Zato smatramo da je inicijativa o preseljenju objekta škole dobro rešenje. Imamo odeljenja koja uopšte nemaju svoju učionicu nego im je nastava organizovana tako da se svaki čas premeštaju iz jedne u drugu učionicu. To je nepraktično i zamorno za đake. Želja nam je da naša deca imaju dobre uslove za pohađanje nastave - kaže Lukić.

Otaharin dobija objekat

Pored zatvorene škole, koja će biti ustupljena Udruženju građana "Otaharin" koje se bavi promocijom obrazovanja Roma, nalazi se i desetak dunuma obradive zemlje takođe u vlasništvu grada Bijeljina i koje će takođe biti dato na korištenje ovom udruženju.

U gradskoj upravi kažu da je objekat zatvorene škole neracionalno i neisplativo premeštati na drugu lokaciju. Smatraju da će ustupanjem zgrade Udruženju građana "Otaharin" zaštititi imovinu od propadanja

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

  • 05:00

    8°C
  • 08:00

    9°C
  • 11:00

    15°C
Oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

113 cm

Promjena: -7cm

Sava Jamena

312 cm

Promjena: 0cm

Podaci ažurirani: 26. Apr 2024. 19:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI