Biblioteka preporučuje da pročitate...

Ako ne znate oprobanu metodu izbora knjige u biblioteci, a ljubitelj ste otvorenih fondova, gdje imate mogućnost da sami tumarate rafovima kroz meandre svjetske književnosti i pronađete nekoliko naslova od kojih se ne zna koji bolje zvuči, ponesite kući najpohabaniju! Njoj su se zasigurno čitaoci vraćali mnogo puta, možda se u međuvremenu i odrekla u knjigoveznici svoje originalne korice samo da bi sačuvala svoje mjesto na polici!

Biblioteka preporučuje da pročitate...

Ovaj je slučaj i sa nekolikom primjercima knjige Vladike Nikolaja Velimirovića Molitve na jezeru. Poznatija kao srpski psaltir ovaj intimni molitvenik sveukupnom čovječanstvu obiluje ne samo teološkim dubinama, već i visokom književnoumjetničkom kvalitetu.

Koliko je samo tihovanja i ljepote u stihu: Samo spavač na srcu Tvome oseća odmor?

Tolika potražnja i to u jednom istinskom kontinuitetu svjedoči i o potrebi da se sterilnost svakodnevice oduhovi i produhovi spisima Svetih kojima naša biblioteka obiluje.

U susjedstvu ove tematike, preporučićemo i knjigu koja je na radost ljubitelja prave postmoderne ušla i u izbornu lektiru srednjoškolaca i dio je žičkog peroda našeg velikog pisca šarolikog opusa Gorana Petrovića.

Riječ je o "Opsada crkve Svetog Spasa"o kojoj ćemo razgovarati na narednoj sekciji Čitališta za odrasle 23. oktobra u 17 časova.

Kako je Petrović reanimirao čuvenu žitijsku zbirku „Životi kraljeva i arhiepiskopa srpskih" Danila Drugog kao podtekst u nacionalnom krugu, ali i šire, biblijsko nasljeđe u pravoslavnoj duhovnoj tekovini provukavši je kroz snovidu plejadu istorijskih, ali i neistorijskih junaka, pronađite na ovim stranicama.

Kako se ogleda u Petrovićevim ogledalima i gleda kroz prozore za buduće i prošlo, kako se čita, kako se razmišlja, dođite da podijelite svoje čitalačko iskustvo u vašoj Narodnoj biblioteci „Filip Višnjić".

Jelena Kalajdžija

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA