Uskoro novi Lokalni plan pomoći osobama sa invaliditetom

U Bijeljini su u toku pripreme za izradu novog Lokalnog plana akcije u oblasti invalidnosti, koji ima za cilj da se osobe sa invaliditetom podrže u svim segmentima društvenog života.

Uskoro novi Lokalni plan pomoći osobama sa invaliditetom

- Do sada je urađeno mnogo toga kada je riječ o poboljšanju kvaliteta života osoba sa invaliditetom, ali tek predstoji ozbiljan rad, kako bi se ispunili standardi Konvencije Ujedinjenih Nacija - naveli su članovi Koalicije „Kolosi" na okruglom stolu održanom u Bijeljini.

Tehnički sekretar ove Koalicije Milorad Jović istakao je da je najmanje urađeno u oblasti obrazovanja, jer je tu uloga lokalnih organizacija minimalna, s obzirom na to da je ova oblast u nadležnosti Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske.

Osim kontinuiranog rada na podizanju društvene svijesti o potrebi većeg uključivanja osoba sa invaliditetom u društveni život, u naredne tri godine „Kolosi" očekuju stvaranje boljih uslova pristupačnosti osobama sa invaliditetom u lokalnoj zajednici, kao i bolji položaj žena, djece i mladih sa invaliditetom.

Član Radne grupe za izradu Lokalnog plana Mile Pejčić pojasnio je da je suština okruglog stola održanog na ovu tema bila da se čuju potrebe predstavnika svih osjetljivih kategorija osoba sa invaliditetom i da se, na osnovu toga, odrede prioritetne potrebe za pomoć ovim građanima.

- Predstavnici osoba sa invaliditetom moraju da budu uključeni u izradu svih dokumenata koji se njih tiču. Radeći u partnerstvu s njima zagovaraćemo primjenu međunarodnih standarda i osiguranje uslova za donošenje i sprovođenje institucionalnih rješenja. Cilj nam je kvalitetno zadovoljavanje potreba lica sa invaliditetom, jer oni aktivno doprinose razvoju lokalne zajednice - istakao je Pejčić.

Nakon izrade Lokalnog akcionog plana, ovaj dokument bi trebalo da bude usvojen i od strane Skupštine Grada.

- Gradska uprava u saradnji sa „Kolosima" ulaže napor da se osnove Konvencije o pravima osoba sa invaliditetom spuste na lokalni nivo i da se time omogući njihova primjena. Usvajanjem Akcionog plana u Skupštini Grada biće napravljen pomak ka primjeni Konvencije - istakao je na okruglom stolu potporedsjednik Skupštine Grada Bijeljina Mustafa Gradaščević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

14°

  • 20:00

    14°C
  • 23:00

    12°C
  • 02:00

    9°C
Oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

196 cm

Promjena: 1cm

Sava Jamena

310 cm

Promjena: -1cm

Podaci ažurirani: 25. Apr 2024. 17:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI