„Pravda“ za bolji status izbjeglica i demobilisanih boraca

Članovi Udruženja izbjeglica i socijalne pravde „Pravda“ Bijeljina održali su danas mirni protest ispred zgrade Gradske uprave sa kojeg su najavili da će svoje zahtjeve za bolji status izbjeglica i demobilisanih boraca uputiti vlastima Srbije, kao garantu Dejtonskog sporazuma.

„Pravda“ za bolji status izbjeglica i demobilisanih boraca

Predsjednik "Pravde" Dušan Stevanović rekao je novinarima da zahtjeve srpskih izbjeglica i demobilisanih boraca ignorišu vlasti na svim nivoima u BiH i da su udruženja koja ih zastupaju "slaba", te da će od Srbije tražiti da podrži osnivanje fonda za pravičnu naknadu u ratu uništene imovine Srba koji su protjerani sa prostora današnje Federacije BiH.

Novka Mirić istakla je na protestu da više od 52 odsto stanovništva Bijeljine čini populacija izbjeglica i raseljenih lica koji su u ovom gradu "na margini socijalnog, političkog i ekonomskog zbivanja".

"Dijele povratnicima, dok izbjegla i raseljena lica iz Federacije BiH omalovažavaju", naglasila je Mirićeva.

Ona je oštro kritikovala i svaki pokušaj rušenja Narodne skupštine Republike Srpske i poručila da je populacija koju "Pravda" zastupa stvarala Srpsku i da neće dozvoliti ugrožavanje njene najznačajnije institucije.

Penzionisani general Vojske Republike Srpske Pero Mlađenović ukazao je na loš materijalni status nezaposlenih demobilisanih boraca, dok je Radoslav Šljivić u ime "Pravde" istakao dugogodišnji zahtjev iz Srpske da Federacija BiH prihvati isplatu penzija Srbima koji su je na tom prostoru zaradili, što je praksa svuda u svijetu.

Demobilisani borac i povratnik iz Slovenije Ratko Maranović poručio je na protestu da seljaci u Semberiji "o hljebu rade, a hljeba su željni" jer im djeca u potrazi za poslom odlaze u svijet, a sela ostaju pusta.

Članovi "Pravde" su danas, kao i prethodnih nedjelja, podržali protest radnika Banje Dvorovi koji se održava svakod dana od 10.00 do 11.00 časova i poručili da gradskoj vlasti neće dozvoliti da uništi i proda i ovu srpsku imovinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA