U Bijeljini u sedam dana tri psa mučena i ubijena (FOTO)

Članovi Udruženja za zaštitu životinja “Aska” su prije sedam dana pronašli tijela dva štetenta koja su zlostavljana na najsvirepiji način, a danas se desio sličan slučaj – ubijen je još jedan pas, a ovaj put su svjedoci potvrdili da su zločin počinila maloljetna lica.

U Bijeljini u sedam dana tri psa mučena i ubijena (FOTO)

Polovinom otkobra desio se prvi od munstruoznih napada na štence, a o tome su iz Udruženja obavijestili policiju i veterinarsku inspekciju.

- Zatekli smo stravičan prizor u okolini našeg skloništa. Dva šteneta, koja su nam ukradena deset dana ranije, unakažena su na najsvirepiji način i bačena u šiblje u blizini skloništa. Bili su polomljeni, rane su im nanijete oštrim predmetom, crijeva su im ispadala.

Kada su se ovakvi incidenti javljali ranije, u Udruženju su uglavnom mislili da su posledica međusobnih napada pasa.

- Nismo ni slutili da su te povrede nastupile od strane ljudske ruke, jer tako nešto, priznaćete, niko ne bi ni pomislio. Međutim, nakon što smo pronašili dva šteneta koja su bila unakažena, sigurni smo da su u pitanju ljudi, jer je to potvrđeno i od strane veterinara koji je radio izvještaj o uzrocima smrti. Nakon ovoga, pse iz skloništa smo odmah evakuisali na sigurno mjesto.

Kada su konstatovali da se nad štencima desio brutalan zločin, volonteri Udruženja su pozvali policiju, ali im je dežurni policajac rekao da moraju zvati veterinarsku inspekciju i naći počinioca i tek tada ih zvati, jer oni imaju pametnijeg posla.

- Vrijeme je da promijenimo svijest svih ljudi, a posebno onih koji bi trebalo da štite sve, pa tako i životinje i da sprovode Zakon o zaštiti životinja, koji postoji, ali je mrtvo slovo na papiru. Dan nakon ovog incidenta na teren su izašli službenici gradske uprave i napravili zapisnik, koji će biti proslijeđen na sve adrese, pa i Policijskoj upravi.

Sedam dana kasnije se desio sličan slučaj, ali ovaj put su svjedoci potvrdili da su zločin počinila maloljetna lica.

- U romskom naselju mučki je ubijen pas. Policija i veterinarski inspektor su ovaj put izašli na teren odmah po prijavi, jer postoje svjedoci ovog zločina. Danas je tek sedam dana od kako su dva psa koja su ukradena iz našeg skloništa pronađena izmasakrirana, i nadali smo se da nikada više nećemo vidjeti slične prizore.

Maloljetna lica iz naselja, uzrasta izmjedju 10 i 11 godina, su pretukla psa, a nakon što su ga usmrtili, nisu prestali da ga udaraju i da se iživljavaju nad ovim nedužnim bićem.

- Mislimo da je svima jasno da to ne može da uradi niko ko je je uračunljiv i mi ćemo i ovaj put da iskoristimo sva sredstva koja su nam zakonski na raspolaganju da se počinioci ovog zločina kazne. Mi nismo tu da procjenjujemo o kakvim se poremećajima radi kada su osobe u stanju da urade ovako nešto, ali se najiskrenije nadamo da će isti što prije biti sankcionisani jer predstavljaju prijetnju za sve građane.

Udruženje za zaštitu životinja "Aska" je osnovano u februaru ove godine, a nastalo je tako što je grupa od pet članova koja je dijelila iste ideje godinu dana prije osnivanja udruženja, udomljavala i liječila pse sa ulice, odlazila u azil kolektivno i oglašavala pse iz azila za udomljavanje.

Zahvaljujući njima u proteklih godinu i po dana usvojeno oko 200 cuka i 50tak maca, a na liječenju je bilo stotinjak pasa. Rade na volonterskoj osnovi, pomažu kada za to imaju vremena. Mini prihvatilište za pse je radilo četiri mjeseca, ali je uklonjeno nakon prvog incidenta sa štencima.

Pse trenutno drže u privatnim pansionima koje plaćaju zahvaljujući donaciji i u privremenim domovima. Iz Udruženja poručuju da neće odustati u svojoj borbi za zaštitu životinja, a ukoliko želite da ih kontaktirate, to možete preko njihove FB stranice.

- Pisaćemo svima, kucati na sva vrata, jer ti mali anđeli to zaslužuju, poručuju iz Udruženja Aska.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA