Prevencija kriminaliteta za sigurnu zajednicu

Primarna prevencija kriminaliteta i podizanje svijesti o njenom značaju je dugotrajan, ali važan proces koji doprinosi sigurnosti u zajednici, rekao je na današnjem stručnom skupu predsjednik Udruženja penologa regije Bijeljina Drago Simeunović.

Prevencija kriminaliteta za sigurnu zajednicu

Udruženje je organizator petog Penološkog foruma koji je u Bijeljini okupio stručnjake iz Republike Srpske i Srbije sa prevencijom kriminaliteta kao centralnom temom, a o ovoj problematici predstavljeno je i 15 naučno-stručnih radova.

Simeunović je rekao novinarima da u Republici Srpskoj jača svijest o značaju prevencije kriminaliteta i da sučeljavanje nauke i struke, koje je forum omogućio, treba da dovedu do novih ideja u ovoj oblasti.

Prema njegovim riječima, okosnicu Udruženja penologa čine zaposleni u Kazneno popravnom zavodu u Bijeljini koji svoje iskustvo iz rada sa licima lišenim slobode kanališu ka široj društvenoj zajednici s ciljem da se unaprijedi prevencija kriminaliteta.

Simeunović kaže da je u tom cilju svaki napor i svaki napredak dobar, a ovo udruženje je svoja iskustva stečena u praksi prenijelo i kroz niz predavanja srednjopškolcima i studentima u Bijeljini.

Za situaciju u zatvorskim ustanovama u Srpskoj, Simeunović kaže da je u penološkom smislu prilično zadovoljavajuća i da se u procesu resocijalizacije osuđenih lica nastoji vremenom doći do što boljih rezultata.

Šef Odsjeka za obrazovanje i nauku, nevladine organizacije, omladinu i porodičnu zaštitu LJubica Mlađenović istakla je da je projekat penologa u regiji za jačanje primarne prevencije finansijski podržala Gradska uprava Bijeljine, jer je on značajno usmjeren ka školskog populaciji.

Prema njenim riječima, u posljednje vrijeme u porastu je maloljetnička delikvencija i vršnjačko nasilje i edukacija o ovom problemu važan je dio sagledavanja, prihvatanja i njegovog rješavanja u zajednici.

Penološki forum održan je u Hotelu "Drina" u Bijeljini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA