U Bijeljini na proljeće postavljanje Spomen-sobe poginulim borcima Semberije

Spomen-soba poginulim borcima Semberije biće postavljena u zgradi Muzeja Semberije, gdje je ovih dana završena dogradnja aneksa zgrade. Spomen soba prvobitno je i bila postavljena u zgradi Muzeja, kada je 2001. s tog mjesta iseljena.

U Bijeljini na proljeće postavljanje Spomen-sobe poginulim borcima Semberije

Članovi porodica poginulih boraca konačno su zadovoljni, nakon više od 15 godina bezuspješnih zahtjeva upućenih gradskoj vlasti, da se pronađe adekvatno mjesto u centru grada koje bi čuvalo uspomenu na heroje Semberije.U izgradnju aneksa Muzeja uloženo je 120.000 maraka iz gradskog budžeta, dok je sam Muzej Semberije dobio nekoliko kvadrata prostora za depo, što je, kako ističu, nedovoljno za rad ove ustanove.

Za potrebe Spomen-sobe poginulim borcima Semberije i depoa Muzeja Semberije, dogradnja zgrade Muzeja počela je prije dvije godine. Nedavno je prostor završen, a useljenje se očekuje na proljeće. Članovi porodica poginulih boraca, konačno su zadovoljni što je grad Bijeljina odgovorio na njihove dugogodišnje zahtjeve.

Boračka organizacija i resorno odjeljenje gradske uprave formirali su komisiju koja će uraditi projekat Spomen-sobe, čija je porvšina oko 100 kvadratnih metara.

Momčilo Koprivica, direktor Muzeja Semberije je naglasio da ćeSpomen-sobom upravljati Boračka organzicaija, a da će kustosi Muzeja biti na usluzi svim posjetiocima.

Izgradnja aneksa Muzeja koštala je 120.000 maraka. Pored Spomen -obe, urađena je i dogradnja muzejskog depoa, ali tek nekoliko kvadrata, što je za ovu ustanovu nedovoljno.

Zoran Midanović, kustos u Muzeju Semberije, kaže dadva depoa u Muzeju ne mogu da podmire njihove potrebe, s obzirom na obimnu arhivsku građu i načinjenicu da se grad Bijeljina intenzivno razvija. Јedno od rješenja, kako kaže,moglo bi da bude da se za potrebe depoa ustupe prostorije u susjednoj zgradi, gdje je matična služba i neke organizacije poput Boračke organizacije.

Otvaranje Spomen sobe bilo je planirano za Mitrovdan, ali je odgođeno za proljeće. Sredstva za opremanje ovog prostora biće planirana u sljedećoj budžetskoj godini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

19°

  • 20:00

    17°C
  • 23:00

    15°C
  • 02:00

    10°C
Umjereno oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

106 cm

Promjena: 0cm

Sava Jamena

313 cm

Promjena: 0cm

Podaci ažurirani: 26. Apr 2024. 16:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI