Izaberi školu – izaberi budućnost!

Gradska uprava Grada Bijeljina u saradnji sa OKC (Omladinski komunikativni centar) Banjaluka organizuje po treći put Sajam srednjih škola i zanimanja „Izaberi školu – izaberi budućnost“. Sajam će se održati 28. novembra u sportskoj dvorani Gimnazije „Filip Višnjić“ Bijeljina.

Izaberi školu – izaberi budućnost!

Prelaz iz osnovne u srednju školu važan je životni događaj, a time i stresan period, kako za djecu, tako i za roditelje. Izbor škole, a samim tim obično i izbor budućeg zanimanja, jedna je od prvih većih i važnijih odluka koju dijete donosi.

"Kako izabrati pravu srednju školu za sebe, koje sve škole i smjerovi postoje?" samo su neka od pitanja koja sebi svaki budući srednjoškolac postavi.Sajam dugoročno gledano doprinosi smanjenju stope nezaposlenosti na području grada Bijeljine.

Cilj Sajma je informisanje učenika završnih razreda osnovnih škola o svim postojećim zanimanjima u srednjim školama u Gradu Bijeljina, kao i podizanje svijesti učenika i roditelja o stručnim zanimanjima i mogućnostima za zaposlenje nakon završetka jedne stručne škole. Na Sajmu će se predstaviti srednje škole sa područja Grada Bijeljina kao i Srednja stručna škola Ugljevik.

Ove godine Sajam će biti prije svega fokusiran na deficitarna stručna zanimanja (stolar, mašinski tehničar, obrađivač metala rezanjem, kuvar, kulinarski tehničar, konobar, pekar, prehrambeni tehničar i prehrambeni prerađivač) koja su promovisana kroz projekat „Praktična nastava na radnom mjestu" - Program „Prilika plus". Projekat je finansiran od strane Vlade Švajcarske, sufinansiran od strane Grada Bijeljina, a na nivou Republike Srpske sprovodi ga Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća „RARS" na području Republike Srpske.

Koordinator Projekta za područje Grada Bijeljina je gradski Odsjek za lokalni ekonomski razvoj i evropske integracije.

U projekat su bile uključene tri srednje stručne škole (Tehnička škola „Mihajlo Pupin" Bijeljina, Srednja stručna škola Janja i Poljoprivredna i medicinska škola Bijeljina), kao i 7 preduzeća u koju djeca idu na praktičnu nastavu iz te tri srednje škole (A.D. „Orao", DOO „Mega-drvo", A.D."Žitopromet", D.O.O." SAN MARCO", JU „Vaso Butozan", D.O.O. „Globus" i ETNO SELO „Stanišići").

Sve tri škole i pomenuta preduzeća će na poseban način promovisati pomenuta zanimanja kao i sve aktivnosti koje su u okviru Projekta realizovane.

Pored pomenutih zanimanja poseban fokus će biti stavljen i na zanimanje frizer, koje je godinama jedno od najdeficitarnijih i istovremeno najaktuelnijih, a uvođenje tog zanimanja je planiran za školsku godinu 2018/2019.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA