Otvoren samit Komonvelta

Britanska kraljica Elizabeta Druga otvorila je danas u Pertu, u Australiji, trodnevni samit 54 zemlje Komonvelta, javile su svetske agencije.

Otvoren samit Komonvelta

"Dame i gospodo, veliko mi je zadovoljstvo da proglasim otvorenim 21. samit Komonvelta", kazala je kraljica, koja će u nedelju okončati desetodnevnu posetu Australiji.

Na samitu je većina lidera 54 zemlje. Među odsutnima je indijski premijer Manmohan Sing, dok će britanski premijer Dejvid Kameron, zbog pregovora o dužničkoj krizi u zoni evra, u Pert doputovati večeras.

Na programu samita su ljudska prava, svetska ekonomija i izmena pravila za sukcesiju na britanskom prestolu, po kojima će starija ćerka moći da postane kraljica iako ima mlađeg brata.

Zbog skupa protestuje oko 1.500 ljudi, a policija je postavila metalne barijere i lance kako bi zatvorila ulice oko centra za konvencije u Pertu u kojem se samit održava.

Učesnicima protesta dozvoljeno je da se okupe na Trgu Forest u centru grada. Među njihovim stavovima su protivljenje ratu u Avganistanu, tretman izbeglica, kao i jaz između bogatih i siromašnih u svetu.

"Komonvelt (zajednica) nacija" koji se ranije nazivao "Britanski komonvelt" je međuvladina organizacija 54 države od kojih svega dve - Mozambik i Ruanda, nisu bile deo Britanskog carstva od kojeg je nastao Komonvelt.

Države-članica sarađuju na osnovu zajedničkih vrednosti i ciljeva, utvrđenih Deklaracijom iz Singapura iz 1971. godine. To su: jačanje demokratije, ljudskih prava, dobre vladavine, pravne države, individualnih sloboda, jednakosti, slobode trgovine, multilateralizma i mira u svetu.

Foto: AFP

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

  • 11:00

    12°C
  • 14:00

    15°C
  • 17:00

    18°C
Vedro
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

137 cm

Promjena: -6cm

Sava Jamena

311 cm

Promjena: 0cm

Podaci ažurirani: 26. Apr 2024. 07:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI