Prilika plus za kvalifikovanu radnu snagu u privredi

U Bijeljini je danas održana završna konferencija na kojoj su predstavljene aktivnosti u okviru projekta „Praktična nastava na radnom mjestu / Program ,Prilika plus’“ koji je imao za cilj unapređenje praktične nastave na radnom mjestu kroz saradnju srednjih stručnih škola i privrede.

Prilika plus za kvalifikovanu radnu snagu u privredi

Projekat je realizovala Gradska uprava u saradnji sa republičkom Agencijom za mala i srednja preduzeća, a finasnsiran je od strane Švajcarske Vlade i iz budžeta Grada.

Pored predstavnika Gradske uprave, na završnoj konferenciji su učestvovali predstavnici Srednje Tehničke škole „Mihajlo Pupin", Poljoprivredne i medicinske škole i Srednje stručne škole Janja, kao i preduzeća partnera na projektu - „Orao", „Mega-drvo", „Žitopromet", „San Marko", JU Veterinarski institut „Dr Vaso Butozan", „Globus Tim" i „Stanišići"​ koji su predstavili rezultate projekta.
Jedan od rezultata prve faze projekta je uvođenje novog obrazovnog smjera stolara u Tehničku školu „Mihajlo Pupin" za školsku 2016/2017. godinu, kao i izmjena Pravilnika o stipendiranju Gradske uprave, kojom se uvode stipendije za učenike koji odluče da se upišu na obrazovne smjerove za deficitarne zanate.

- Ovaj rezultat je direktan odgovor na potrebe drvoprerađivačke industrije, koja je značajno zastupljena na području našeg Grada i ima potrebu za zapošljavanjem kvalifikovanog kadra iz ove oblasti - istakao je gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić.

U okviru druge faze projekta realizovan je niz aktivnosti u cilju usklađivanja praktične nastave sa potrebama privrede.

- Kroz aktivnosti projekta pružena je podrška preduzećima koja primaju učenike na praktičnu nastavu u vidu opreme i sirovina potrebnih za izvođenje praktične nastave, a za škole koje učestvuju u projektu nabavljena je oprema za opremanje modernih kabineta praktične nastave - istakla je šef gradskog Odsjeka za lokalni ekonomski razvoj i evropske integracije Ankica Todorović, dodajući da je održan i niz radionica za profesore praktične nastave i mentore iz preduzeća.

- Cilj radionica je bio unapređenje kompetentnosti koordinatora, koji su zaduženi za rad sa učenicima u toku stručne prakse, kao i usklađivanje nastavnih planova i programa za stručne profile stolar, mašinski tehničar, obrađivač metala rezanjem, kuvar, kulinarski tehničar, pekar, prehrambeni tehničar i prehrambeni prerađivač - pojasnila je Todorovićeva.

U okviru projektnih aktivnosti, organizovano je i tri sajma srednjih škola i zanimanja, kao pomoć osnovcima da izaberu odgovarajuću srednju školu.

Ukupna vrijednost projekta je oko 300.000 konvertibilnih maraka, od čega je oko 250.000 KM donacija Vlade Švajcarske, a sufinansiranje Grada oko 45.000 KM.​

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

12°

  • 11:00

    13°C
  • 14:00

    16°C
  • 17:00

    18°C
Vedro
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

137 cm

Promjena: -6cm

Sava Jamena

311 cm

Promjena: 0cm

Podaci ažurirani: 26. Apr 2024. 07:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI