Predsjedništvo na hitnoj sjednici: Jašarević imao i dvije bombe

  • BiH
  • 29. Oct 2011.

Predsjedništvo BiH večeras je na hitnoj sjednici sa rukovodiocima vodećih bezbjednosnih i policijskih agencija u BiH povodom terorističkog napada na američku Ambasadu u BiH iskazalo punu podršku donošenju seta mjera koje će doprinijeti da se ovakvi događaji više ne ponavljaju, ili svedu na minimum.

Predsjedništvo na hitnoj sjednici: Jašarević imao i dvije bombe

Mjere se prije svega odnose na izradu zakonskih izmjena i poboljšanje materijalne opremljenosti policije i agencija.Direktor Obavještajno-bezbjednosne agencije /OBA/ BiH Almir Džuvo rekao je novinarima da je Mevlid Jašarević jutros ušao u BiH, preko granice sa Srbijom, i da se tačno zna gdje je prešao.

Prema njegovim riječima, današnji napad na Ambasadu se može nazvati terorističkim aktom. O mogućim saučesnicima napada Džuvo nije želio govoriti, kao ni ostali predstavnici državnih bezbjednosnih agencija.

Prema njegovim riječima, o motivu napada je rano govoriti, ali je istraga otvorena kao krivično djelo terorizma. On je potvrdio da je Jašarević dolazio u Gornju Maoču, te da nije hapšen u policijskoj akciji koja je izvedena u februaru prošle godine u tom mjestu.

Tužilac Tužilaštva BiH Dubravko Čampara, koji vodi istragu o napadu, rekao je novinarima da su kod Jašarevića pronađene i dvije ručne bombe u jakni. Čampara je pohvalio akciju MUP-a Kantona Sarajevo koja je pravovremeno reagovala na licu mjesta.

Prema njegovim riječima, Jašarević se ne nalazi ni na jednoj Interpolovoj listi, a 2005. godine mu je suđeno u Austriji zbog razbojništva. Čampara je rekao da policijske agencije u Srbiji danas intenzivno vode istražne radnje koje se tiču ovog lica i sarađuju sa agencijama BiH.

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović ocijenio je da je današnji događaj "pucanj u odnose sa SAD" i da je današnji dan "jako težak dan za BiH". Prema njegovim riječima, nadležne institucije će pojačati bezbjednosne mjere i pojačati koordinaciju.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić rekao je da je policija obavila posao, po zakonu i propisima, poručivši da će BiH sigurno štititi američke živote u BiH, kao i živote vlastitih građana. Srpski član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović nije prisustvao sastanku zbog bolesti, ali je dao saglasnost na sve zaključke.

Sastanku su osim predstavnika OBA-e i Tužilaštva BiH, prisustvovali i ministri unutrašnjih poslova Federacije BiH i Kantona Sarajevo, Predrag Kurteš i Muhamed Budimlić.Sastanku nisu prisustvovali direktor Agencije za istrage i zaštitu /Sipa/ Mirko Lujić i direktor Granične policije BiH Vinko Dumančić.

Mevlid Jašarević pucao je danas iz kalašnjikova na Ambasadu SAD u Sarajevu. Tom prilikom teško je ranjen jedan pripadnik policije - radnik na obezbjeđenju Ambasade SAD, koji je operisan i sada je van životne opasnosti.

Napadač je, najvjerovatnije, kao pripadnik vehabijskog pokreta boravio u Gornjoj Maoči u vrijeme policijske akcije u februaru prošle godine. Jašarević je 30. novembra 2010. godine uhapšen u Novom Pazaru, jer je bio potencijalna prijetnja stranim ambasadorima koji su posjetili taj grad.

 

Foto: Avaz

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA