Gadafijev sin tvrdi da je nevin

Sin svrgnutog libijskog lidera Saif al-Islam Gadafi, koji je u bekstvu, rekao je Međunarodnom krivičnom sudu da nije kriv za navodne zločine protiv čovečnosti, izjavio je u Pekingu glavni tužilac suda Luis Moreno Okampo.

Gadafijev sin tvrdi da je nevin

Saif al-Islam tvrdi da je nevin i želi da zna šta bi moglo da mu se desi ukoliko bi bio oslobođen optužbi, kazao je tužilac haškog suda. Sud u Hagu ranije je saopštio da je u neformalnom kontaktu sa sinom Moamera Gadafija i da nastoji da ga uhapsi i pokrene suđenje na osnovu optužbi za zločine počinjene tokom pobune u Libiji.

Kontakt se ostvaruje preko posrednika, rekao je Okampo agenciji Rojters u Pekingu, gde prisustvuje konferenciji o pravu. „Neki ljudi koji su povezani sa njim u kontaktu su sa ljudima povezanim sa nama, tako da nemamo direktnu vezu, nego preko posrednika", rekao je Okampo, dodajući da ima veliko poverenje u osobu koja zastupa njihovu stranu.

Saif al-Islam „kaže da je nevin i da će sudijama dokazati da je nevin", izjavio je Okampo i dodao da ga je interesovalo šta će se desiti ako sud proglasi da nije kriv. Okampo je kazao da su mu objasnili pravni sistem i njegovo pravo na odbranu.

Međunarodni krivični sud optužio je Gadafija, Saifa al-Islama i bivšeg šefa obaveštajnih službi Abdualha al-Senusija za zločine protiv čovečnosti zbog bombardovanja i pucanja na civilne demonstrante u februaru. Veruje se da je Saif al-Islam pobegao u Niger, preko južne libijske granice, pošto su njegovog oca snage novih libijskih vlasti uhvatile u Sirtu i nakon toga objavile da je poginuo u unakrsnoj vatri dok su ga transportovali.

Jedan vojni zvaničnik Nacionalnog prelaznog saveta izjavio je Rojtersu ove sedmice da su Saif al-Islam i Senusi hteli da se predaju sudu u Hagu jer se nisu osećali bezbedno u Libiji, Alžiru ili Nigeru. Okampo je rekao da postoje informacije koje ukazuju da grupa plaćenika pomaže Saifu al-Islamu da pobegne i da su u toku razgovori sa nekim državama u nastojanju da spreče takav pokušaj.

Saif al-Islam, koji tečno govori engleski jezik i koji je studirao na londonskom Ekonomskom univerzitetu, jedini je od Gadafijevih sinova koji još nije pronađen.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA